Amerikaanse kan het niet laten: nog een laatste grapje vanuit haar graf

De Kilimanjaro in Tanzania, de hoogste berg in Afrika.
AP De Kilimanjaro in Tanzania, de hoogste berg in Afrika.
"Norma Rae Flicker Brewer uit Fairfield is overleden tijdens de beklimming van de Kilimanjaro. Ze haalde nooit haar levensdoel, de top, maar geraakte wel tot in het basiskamp. Vermoedelijk stierf ze door onderkoeling nadat haar hond Mia haar warme winterlaarzen en sokken had opgegeten." Een stuk uit het overlijdensbericht van de 83-jarige betreurde Norma Brewer. Een laatste grap ook van haar, vanuit haar graf.

Elf jaar geleden al schreef Norma zelf haar eigen rouwbericht. Een vriend zat mee in het complot en liet het meteen na haar dood afdrukken in de Connecticut Post. "Typisch voor mama", zegt dochter Donna in de krant. "Wie haar niet kende, weet het even niet meer. Wie haar wel kende, lacht en zegt: 'Yep, dat is Norma'". Donna kreeg heel wat telefoontjes met de vraag waarom de 83-jarige Norma nog een berg ging beklimmen. En dan nog de hoogste van Afrika.

"Het was moeders overtuiging dat je moet genieten van het leven en dat een grap kan helpen om het meeste leed te verzachten", zegt Donna.

Wat er verder in het memoriam staat, klopt als een bus. Maar Norma R. Brewer was in werkelijkheid al langer dan een jaar gekluisterd aan haar rolstoel en overleed aan een beroerte.

kos
kos