Alweer gaat “restauratie” mis: katholiek kunstwerk in bizar blits kleedje

Het resultaat van het werk van amateur-restaurateur Maria valt niet bij iedereen in de smaak.
AFP Het resultaat van het werk van amateur-restaurateur Maria valt niet bij iedereen in de smaak.
Een Maria met eyeliner, een schele patroonheilige in het felroze en een Playmobil-Jezus in een fluovestje. Nee, de kitcherige restauratie van een kunstwerk in El Rañadoiro, een gehucht in Noord-Spanje, is niet bepaald geslaagd.

Hoewel de opvallend ingekleurde houten standbeelden uit de 15e eeuw op heel wat jolijt kunnen rekenen, is er ook veel kritiek. “Hoe is het in godsnaam mogelijk?”, klinkt het bij professionele restaurateurs. Zij kunnen er niet mee lachen dat er opnieuw zo werd geflaterd bij restauratiewerken. 

Plaatselijke inwoner Maria Luisa Menendes bedoelde het nochtans goed. Ze kreeg toestemming van de parochiepriester van het piepkleine dorpje om de beelden een likje verf te geven. Ze nam ook nog een ander beeld van Petrus onder handen en een tweede werk met Maria en kindeke Jezus. “De verfbeurt was echt nodig", vertelt ze aan persagentschap AFP. "Ik deed het zo goed als ik kon, met kleuren die mij mooi leken. De buren vonden het ook mooi.”

"Het lijkt meer op een wraakactie dan op een restauratie", klaagt de regionale minister voor Cultuur, Genaro Alonso. Het is nog onduidelijk of de verf van mevrouw Menendes opnieuw verwijderd kan worden.

VOOR
AFP VOOR
NA
AFP NA
AFP12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Olivier Geenens

  Toch duidelijk dat het niet om hetzelfde beeldje gaat? Zet de 2 foto's naast elkaar en kijk naar de verhoudingen van de gezichten. Totaal verschillend !

 • Eugene Peeters

  Modern en multicultureel!!!

 • Luc vanessa

  denk nu niet dat dit in belgie ook niet gebeurd ! als u zou weten wat er hier rondloop die zich uitgeven voor restaurateur u zou heeeeeeel verwondert zijn !

 • diane roelant

  Foeilelijk.

 • DIRK VAN DESSEL

  "Doodzonde" bekeken doorheen de bril van "cultureel erfgoed' . Maar indien die stuntelige "restauratie" de instemming der locale gelovigen krijgt is er toch geen probleem qua religieuze invulling voor traditioneel gelovigen van dat Spaans platteland.