Agent twittert tip voor cannabisgebruikers

PHOTO_NEWS
Tweets van de nationale politie hebben in Spanje voor opschudding gezorgd. De 'Policia Nacional' beantwoordde een vraag over cannabisgebruik met een tip voor de liefhebbers van joints. De berichtjes werden door meer dan 700.000 volgers gelezen...

Jotdown Magazine, een online magazine lanceerde de volgende vraag op Twitter: 'Als je naar het buitenland reist met joints, kan je ze dan beter zelf bijhouden of in de handbagage steken?'

Een interessante vraag dachten ze bij de nationale politie en die antwoordde met de volgende tip: 'Je kan ze beter op voorhand rollen en ergens verstoppen waar de drugshonden ze niet kunnen vinden, in een pakje sigaretten misschien'. De twitterde agent van dienst gooide er nog snel een waarschuwing achter: 'Toch riskeer je een straf voor consumptie in het openbaar'.

Er brak meteen een storm los op Twitter maar naast kritiek leverde het de politie ook een pak nieuwe volgers op. Lang bleven de tweets niet staan. De politie verwijderde de naar eigen zeggen, 'grappig en adviserende' berichten en stuurde een nieuwe tweet de wereld in: 'Om alle verwarring te vermijden: het bezit en gebruik van drugs op openbare plaatsen wordt beboet'.

De Spaanse politie gebruikt het medium ook in haar strijd tegen dealers en dat gebeurde in het verleden met succes zo blijkt. Tussen januari 2012 en juni 2013 kon de politie dankzij informatie en tips via twitter 300 dealers oppakken.

En, Fernandez Guerra gaf het vorig jaar zelf nog aan. "We willen niet te saai en institutioneel klinken op Twitter anders verliezen de volgers al snel hun interesse", aldus de specialist sociale media van de politie.

kos