“Turkse leger staat klaar voor militaire interventie in Syrië”

Turkse president Erdogan vandaag tijdens zijn toespraak voor zijn partijgenoten.
via REUTERS Turkse president Erdogan vandaag tijdens zijn toespraak voor zijn partijgenoten.
Het Turkse leger is volledig voorbereid op een snelle militaire interventie in het noordoosten van Syrië. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vandaag verklaard tijdens een toespraak voor zijn partijgenoten. Een militaire operatie in Syrië kan al "vandaag of morgen" worden opgestart, deelde hij ook mee.

"We hebben onze voorbereidingen gemaakt, onze operationele plannen voltooid en de nodige instructies gegeven", zo heeft de president volgens het Turkse nieuwsagentschap Anadolu verklaard. "De operaties zullen we op het land en in de lucht uitvoeren.”

“Terreurorganisatie YPG moet zich terugtrekken”

De militaire plannen van Erdogan hebben betrekking op een invasie in het Syrische gebied ten oosten van de Eufraat. Die regio wordt momenteel grotendeels gecontroleerd door de Koerdische militie YPG, die gesteund wordt door de VS. 

Maar het NAVO-land Turkije wil langs de Turks-Syrische grens een gebied onder zijn controle stellen waaruit de Koerdische troepen zich moeten terugtrekken. Ankara beschouwt YPG als een tak van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK en dus als een terreurorganisatie. Volgens de wens van Turkije moest de veiligheidszone, waarover in augustus een akkoord tussen Washington en Ankara bereikt werd, 30 kilometer diep zijn en vanaf de Eufraat langs de hele grens lopen. 

Terugkeer van vluchtelingen

De veiligheidszone zou de Syrische oorlogsvluchtelingen in Turkije moeten toelaten om terug te keren naar hun eigen land. Turkije zegt in totaal 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen op te vangen.

Turkije heeft bij eerdere militaire operaties in Syrië al gebieden ten westen van de Eufraat onder controle gekregen.

Turkse troepen patrouilleren samen met Amerikaanse troepen in de veiligheidszone tussen Turkije en de sectoren in Syrië die worden gecontroleerd door de Koerdische militie YPG.
AP Turkse troepen patrouilleren samen met Amerikaanse troepen in de veiligheidszone tussen Turkije en de sectoren in Syrië die worden gecontroleerd door de Koerdische militie YPG.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Druyts

  En opnieuw gaat Amerika bondgenoten in de steek laten. De koerden hebben duizenden van hun jonge mannen en vrouwen opgeofferd op vraag van Amerika , en nu gaat de dictator van Turkije een vrijgeleide krijgen om het grondgebied van de koerden te veroveren. Schande voor de westerse wereld.

 • Andre Perneel

  Die gek staat te trappelen van ongeduld om weer oorlogje te spelen en droomt luidop van een groot Ottomaans rijk met hem als grote Kalief ! Wie stopt dat gevaarlijk manneke ?

 • Tarik Akan

  YPG, PYD, PKK, ... al deze door het westen gefinancierde terreurgroepen uitroeien en de vluchtelingen terug over de grenzen zetten of nog beter: doorsluizen naar de EU. Had reeds jaren geleden moeten gebeuren.

 • James Aster

  dit is juist een excuus voor de Koerdische mensen te gaan afslachten ,,alles voor het Turkse ideaal , wie gaat deze despoot en terreur zaaiende turk eens stoppen ik steun het Koerdische volk dat verdrukt word , maar ja nu zogezegd iss is verslagen is hun nuttige leger en manschappen van ypg geen nut meer , en worden overgelaten aan een grillig turkje

 • luc vanessa

  en trumpken zal zijn vrienden die isis helpen verdrijven hebben in de kou laten staan , en hen laten afslachten door een dictator ,leugenaar en bedrieger. Maar ja trump is van het zelfde kaliber