"Slechtste en spannendste vakantie ooit": meegesleurde tiener overleeft bijna tien uur in zee

Blake Spataro.
Facebook Blake Spataro.
Blake Spataro (19) leeft nog, en dat had hij zelf niet meer verwacht. De Amerikaanse tiener uit Louisiana kwam tijdens zijn vakantie op St. Simons Island in de staat Georgia in de problemen. Een muistroom sleurde hem plots de zee in. Pas bijna tien uur later voelde hij weer land onder de voeten.

Spataro bevond zich dinsdag in ondiep water aan het strand van het eiland St. Simons, niet ver van Brunswick in de staat Georgia. Hij was er met zijn vader op vakantie. Plots sleurde een zeewaartse stroming hem het diepe water in en geraakte hij niet meer terug naar de kust. Hij riep om hulp maar niemand hoorde hem.

Na zijn verdwijning begonnen de Amerikaanse kustwacht, politie, brandweer en Spataro's familie koortsachtig in het donker naar de jongen te zoeken. Blake Spataro zelf probeerde intussen te overleven in de Atlantische Oceaan. "Als ik moe was, ging ik op mijn rug drijven", zei hij. "Ik wou blijven leven, ik voelde mij nog te jong om te sterven. Ik wou niet dat het daar zou stoppen. De hele nacht praatte ik met God."

Moed bijna opgegeven

Maar na al die uren in het water zou hij toch de moed opgegeven hebben, ware het niet dat hij in de verte plotseling de lichten van een boot van de kustwacht zag. Dat gaf hem weer hoop, moed en motivatie. Hij zwom door en kon uiteindelijk voet aan land zetten bij het golfterrein op Sea Island, een paar kilometer verder. Daar kreeg hij meteen hulp en belde hij naar zijn vader, die gescheiden is van Spataro's moeder die niet mee was op vakantie.

De jongeling was naar schatting 3 tot 5 km de zee ingetrokken. Daarom duurde het zo lang voor hij weer de kust kon bereiken. Al die tijd had hij zijn bril op. Een onwaarschijnlijke prestatie. Hij zwaaide wel naar de reddingshelikopters die boven hem cirkelden, maar niemand zag hem. 

Ongezien

Blake werd voor medische verzorging en controle naar het ziekenhuis overgebracht. Maar buiten vermoeidheid en uitdroging had hij geen klachten. 

Justin Irwin, een ervaren kracht bij de kustwacht van Brunswick, zei: "Ik werk al achttien jaar bij de kustwacht en zoiets heb ik nog nooit meegemaakt".
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wesley Kenis

  Voor zover in tussen de regels kan lezen kan hij wel zwemmen "Hij zwom door en kon uiteindelijk voet aan land zetten bij het golfterrein op Sea Island, ..." Maarja dan moet je eerst wel kunnen lezen natuurlijk. Al bij al toch een topprestatie

 • Miete Mol

  Peter Buyck: er staat toch niet dat hij niet kan zwemmen??

 • Eida Lam

  Straf manneke!

 • Peter Buyck

  Niet kunnen zwemmen heeft dus ook haar voordelen... Wie niet kan zwemmen neemt geen risico's nabij het water (al is het maar heupdiep in de zee te staan)