'Oud ijzer' blijkt goudklomp van 4 kilo: amateur doet vondst van zijn leven

Minelab
Een Australische amateur-goudzoeker heeft de vondst van zijn leven gedaan. Op zo'n 30 centimeter onder de grond ontdekte de man een goudklomp van 4,121 kilogram. "Ik dacht eerst dat ik op een stuk oud ijzer was gestoten, maar dat bleek dus niet het geval". De waarde van de brok goud wordt op 170.000 euro geschat.

De gelukkige vinder, die anoniem wenst te blijven, gaat in de weekends steevast op pad met zijn metaaldetector in de Australische deelstaat Victoria. In de voorbije tien jaar was zijn grootste vondst een goudklomp van 255 gram. Dat record heeft hij nu glansrijk gebroken.

"Mijn metaaldetector begon te piepen en ik zette me aan het graven", doet de man zijn verhaal. "Op zo'n 30 centimeter diepte vond ik een stuk metaal. Een oud hoefijzer, dacht ik".

Bingo
Wanneer de amateur-goudzoeker zijn vondst schoonmaakte, bleek al snel dat het bingo was. Een klomp goud van ruim 4 kilo met een geschatte waarde van zowat 170.000 euro. Een nugget van 3,5 kilo, die twee jaar geleden nabij Ballarat werd gevonden, bracht toen 198.000 euro op.

De wonderbaarlijke vondst werd wereldkundig gemaakt door Minelab, niet toevallig de producent van de metaaldetector waarmee de goudklomp werd aangetroffen. De plaats van de vondst werd eerder al uitgekamd door professionele goudzoekers. Blijkbaar niet grondig genoeg.

De gelukkige vinder is van plan om met de opbrengst van zijn goudklomp een mobilhome te kopen en door Australië te trekken. De firma Minelab gaat een replica maken van de nugget om de deugdelijkheid van haar metaaldetectoren aan te prijzen.