‘Kleinste baby ooit’ woog bij geboorte niet meer dan een appel, maar overleefde: “Ze is een wonder”

Een ziekenhuis in de Amerikaanse stad San Diego heeft woensdag onthuld dat er een baby is geboren die vermoedelijk het kleinste geboren mensje ooit is. Bij haar geboorte in december woog het meisje slechts 245 gram, ongeveer zoveel als een appel.

Het meisje, van wie de naam niet bekend is gemaakt, maar dat door het ziekenhuispersoneel ‘Saybie’ wordt genoemd, kwam al na 23 weken en drie dagen ter wereld. Dokters vertelden de vader dat hij een uur de tijd met haar zou hebben voordat ze zou overlijden.

“Maar dat uur werden er twee, die twee uren werden een dag en de dag werd een week’’, zegt de moeder van ‘Saybie’ in een video die gisteren door het Sharp Mary Birch Ziekenhuis voor Vrouwen en Pasgeborenen naar buiten werd gebracht.

Vijf maanden zijn inmiddels voorbij en het meisje heeft midden mei het ziekenhuis als een gezonde baby mogen verlaten. Ze woog toen al 2,3 kilogram. De ouders van ‘Saybie’ hebben toestemming gegeven om haar verhaal bekend te maken, maar willen dat het kindje en de familie verder anoniem blijven.

“Engste dag ooit”

In de video beschrijft de moeder de geboorte als “de engste dag van mijn leven”. Ze vertelt dat ze naar het ziekenhuis ging omdat ze zich niet goed voelde. Daar bleek dat de vrouw kampte met pre-eclampsie, een zwangerschapscomplicatie die gepaard gaat met hoge bloeddruk en eiwitverlies via de urine. Om die reden moest de baby snel ter wereld worden gebracht, wat via een spoedkeizersnede gebeurde. “Ik zei steeds dat ze het niet zou redden, ze was maar 23 weken”, aldus de moeder.

Maar ‘Saybie’ redde het. Het kleine meisje werd telkens iets zwaarder op de speciale intensive care-afdeling voor pasgeborenen van het ziekenhuis. Op haar bedje hing een roze plaatje met daarop ‘Klein maar krachtig’. “Je kon haar nauwelijks in haar bedje zien liggen, zo klein was ze”, vertelt verpleegster Emma Wiest in de video.

Veel baby’s die te vroeg geboren worden, overleven het eerste jaar niet, zegt Michelle King van ‘March of Dimes’, een organisatie die zich inzet voor de gezondheid van baby’s en hun moeders. Artsen gaan ervan uit dat extreem vroeg geboren baby’s pas vanaf 24 weken redelijke tot goede overlevingskansen hebben. Maar ‘Saybie’ verslaat voorlopig de statistieken. “Ze is een wonder, dat is zeker”, aldus Kim Norby, een andere verpleegster die het meisje verzorgde.

Register

‘Saybie’ is ’s werelds kleinste baby volgens het ‘Kleinste Baby Register’ dat wordt bijgehouden door de Universiteit van Iowa. Volgens dr. Edward Bell, professor kindergeneeskunde aan de universiteit, heeft ze het laagst bekende gewicht van baby’s in het register. “Maar we kunnen niet uitsluiten dat er nog kleinere baby’s zijn die niet zijn aangegeven bij ons”, aldus Bell.

De vorige kleinste overlevende baby ter wereld was een meisje geboren in de Duitse stad Witten, in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Zij woog volgens de universiteit van Iowa 252 gram bij haar geboorte in 2015.

Bekijk hier de video over ‘Saybie’:
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Filiep Lapeire

  Als het kind gezond is is dit zekerlijk een dikke proficiat waard aan de dokters en het personeel van het ziekenhuis. Er bestaan dus nog mooie dingen in deze wereld.

 • Elke Claes

  En hoe gezond is dat kindje?

 • peter vermaelen

  Even ter verduidelijking. Ze is niet de jongste baby ooit. Dat record staat op amper 21 weken. Ze is wel de baby die het minste woog ooit, bij de geboorte en die het overleefd heeft.

 • Elisa deJong

  Ontroerend..

 • Timothy De Potter

  Prachtig gewoon, die kleine wondertjes zijn super sterk. Heb het zelf mogen ondervinden bij mijn kindje, 33cm en 950gr. Van dag 1 pure liefde.