‘Hoogtechnologische’ Russische robot is eigenlijk man in robotpak

Russia24
De Poetinsgezinde tv-zender  Russia24 heeft afgelopen week enthousiast bericht over de ‘hoogtechnologische’ robot Boris, het hoogtepunt van een evenement rond robotica in de stad Jaroslavl. De videobijdrage krijgt nu een kolderieke nasmaak, nu blijkt dat ‘robot Boris’ in feite een man in een robotpak is.

In het filmpje is te horen dat de ‘robot’ al leerde dansen. Een volle zaal vol enthousiaste Russische ‘jonge toekomstige intellectuele leiders’ klapt lustig mee terwijl Boris wat danspasjes zet. Nu ja pasjes, eerder wat niet-simultane bewegingen. De robot die lijkt weggelopen te zijn uit een videoclip van Daft Punk verklaarde: “Wiskunde ken ik al goed, maar ik wil ook leren tekenen.”

Bloggers legden meteen de nodige scepsis aan de dag. Op de website TJournal lieten ze kritische vragen achter, zoals “waar zijn de externe sensoren?” of “waarom maakt de robot zoveel onnodige bewegingen?”. Niet veel later verspreidde het persbureau MBKhMedia van Poetin-criticus Michail Khodorkovski een foto van een man in het bewuste robotpak. Het filmpje verdween woensdag even van YouTube, maar is inmiddels terug te zien.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gunter Verleyen

    dat is Poetins hightech, puur bedrog