“Foto van het zwart gat of het oog van Sauron?”: grapjes over zwart gat gaan viraal

“Een foto van het zwart gat of van het oog van Sauron?”, vragen velen zich af.
YouTube “Een foto van het zwart gat of van het oog van Sauron?”, vragen velen zich af.
Vandaag stelden enkele sterrenkundigen trots de eerste foto van een zwart gat voor. Een hoogdag voor de astronomie, maar ook voor flauwe moppenmakers op sociale media. We verzamelden de leukste grapjes.

Op de foto – die werd voorgesteld door de internationale samenwerking Event Horizon Telescope (EHT) – is een heldere ring te zien. In het midden is er een zwarte vlek, afkomstig van de schaduw van de waarnemingshorizon. De ietwat vage foto liet velen blijkbaar onbevredigd achter.

De historische foto wordt op Twitter vergeleken met etenswaren waaronder een donut en een kom soep. 

Sauron

Maar de foto doet vooral een belletje rinkelen bij fans van The Lord of the Rings. Volgens hen lijkt het zwart gat verdacht veel op het oog van Sauron. 

Ook de Belgische regering moet eraan geloven.

Zwart gat

Wat er echt op de foto staat?  Een zwart gat dat drie miljoen keer zo groot is als onze aarde, bijna zo groot is als ons volledige zonnestelsel, en 6,5 miljard keer zo zwaar is als de zon. “De zwaargewicht kampioen van alle zwarte gaten in het heelal”, volgens sterrenkundigen. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • aaron lammens

  Weer zwarte gaten in de begroting te weiten aan alle zwarte gaten in onze economie elk zwart gat is voor de regering een extra inkomen want ook de regering zit met een zwart gat in hun hand

 • Eida Lam

  Hoe belachelijk, dat is trouwens de echte foto niet. Nasa heeft zelf fotos gedeeld die vele malen gedailleerder zijn dan dit. En trouwens ook echt de moeite.

 • peter colson

  Waar is je zin voor humor Nicolas? Ik heb niet eens televisie, laat staan dat ik ooit 1 seconde naar brol als Temptation Island zou kijken. Op internet kijk ik haast uitsluitend naar documentaires over geschiedenis, wetenschap, ruimtevaart en techniek. Neil deGrasse Tyson is één mijn favorieten omdat hij er in slaagt om ook humor in zijn lectures te verweven. Deze humor zou hij ook kunnen appreciëren.

 • Ken Boedt

  Humor mag natuurlijk, zo zijn we er ook mee bezig. Ik moet wel zeggen dat de Amerikaanse uiteenzetting veel interessanter was dan deze in Brussel (met animaties en betere uitleg)

 • Gerard Braeckmans

  Juist, Nicolas. De meesten die lachen zijn ook meestal diegenen die geen benul hebben waar het om gaat.