‘Chair challenge’ gaat viraal: vrouwen kunnen het meestal, maar mannen niet

De chairchallenge.
YouTube De chairchallenge.
Op sociale media gaat momenteel een ‘challenge’ viraal die opmerkelijk genoeg vrij makkelijk is te doen door vrouwen terwijl mannen er meestal niet in slagen. Hilarische filmpjes tonen aan dat bij de chair challenge vrouwen inderdaad in het voordeel zijn en het andere geslacht roemloos ten onder gaat.

De challenge, die al jaren bestaat maar opeens weer populair is geworden, werkt als volgt. Ga de lengte van twee voetstappen van een muur staan, buig voorover en leun vervolgens met je hoofd tegen de muur. Pak dan een stoel (even van tevoren klaarzetten) en schuif die onder je. Til de stoel op en druk hem dan tegen de borst. Vervolgens probeer je, inclusief stoel in die positie, weer rechtop te staan. Het lijkt doodsimpel, maar het venijn zit hem in de staart.    

Het internet breekt zich het hoofd over het feit dat opvallend veel vrouwen de #chairchallenge wel kunnen en mannen vaak niet. De Amerikaanse wetenschapper Jeremy Johnson vermoedt dat het iets te maken heeft met het centrum van de massa van het lichaam. “Bij vrouwen ligt dat middelpunt wat lager in het heupgebied en bij mannen juist hoger”, reageert hij in een blogpost. “Als vrouwen over de stoel buigen, ligt het massacentrum ongeveer boven hun voeten en bij mannen wat meer naar voren boven de stoel.”

Voeten

Brian Ford, een professor aan de Britse Cambridge universiteit vermoedt dat de voetlengte een voorname rol speelt bij de uitdaging. “Het klopt dat het massa- of zwaartekrachtcentrum bij vrouwen enkele centimeters lager ligt dan bij mannen, maar dat speelt geen rol bij deze uitdaging”, vertelde hij aan tabloids The Sun en Mirror. “Mannen hebben langere voeten dan vrouwen en zullen dus op grotere afstand van de muur staan: gemiddeld 60 centimeter. Daardoor val je als man in die houding als het ware voorover en wordt opstaan lastig. Omdat vrouwen dichter bij de muur staan, komen ze makkelijker overeind.”

Dat het sommige mannen toch lukt om de uitdaging te voltooien heeft, aldus Ford, te maken met hun schoenmaat. “Mannen met kleine voeten kunnen het waarschijnlijk. Maar mannen met grote voeten ongetwijfeld niet.” Andersom geldt hetzelfde. Vrouwen met grote voeten kunnen de challenge waarschijnlijk ook niet.

CHAIR CHALLENGE 😁🙈 ХТО ПОВТОРИТЬ? . Кажуть, що цей челендж з легкістю можуть повторити дівчата, а хлопці - ні🙄 Вирішили перевірити з кулєгою ... дивіться, що вийшло 😉 . #chairchallenge #radio #radiopresenter #mykolaiv #ведучі_теж_розважаються #videochallenge

19 Likes, 0 Comments - Svetlana Vovk (@monetko_sv) on Instagram: "CHAIR CHALLENGE 😁🙈 ХТО ПОВТОРИТЬ? . Кажуть, що цей челендж з легкістю можуть повторити дівчата, а..."

Ну, как бы вот... комментарии излишни.. что крестьяне - то и обезьяне 😂😂 #chairchallenge #челенджсостулом #непросто #challenge #novosibirsk #спервогодубля

9 Likes, 8 Comments - @dima_almazov0511 on Instagram: "Ну, как бы вот... комментарии излишни.. что крестьяне - то и обезьяне 😂😂 #chairchallenge..."

El suegro, alias "el gallego". #chairchallenge #sillachallenge #thanksgiving

3,379 Likes, 180 Comments - Dr. Juan Rivera (@drjuanjr) on Instagram: "El suegro, alias "el gallego". #chairchallenge #sillachallenge #thanksgiving"
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart Vertenne

  Ja wauw, hoe zou het komen??? Omdat mannen grotere voeten hebben en de afstand tot de muur is ook groter. Als ik het doe met een maar 45 lukt het niet, met een 40 lukt het wel. Geen kwestie van man of vrouw, enkel van afstand tot de muur.

 • Eric Hood

  bs heeft te maken met andere spieropbouw rond de bekken..

 • Joeri De clercq

  Ging me heel gemakkelijk, was zelfs een bankje zwaarder en lager.

 • pascal devillé

  Ook net geprobeerd als niet meer zo jonge man.Helemaal niet zo moeilijk.

 • Guy Janssens

  Vrouwen hebben een groter contergewicht