“Bent u madame Macron?” Dametje van honderd jaar ziet Angela Merkel aan voor echtgenote van Franse president

De Duitse bondskanselier Angela Merkel probeert het honderdjarige dametje uit te leggen dat ze de Duitse bondskanselier is en niet ‘Madame Merkel’. Links kijkt de Franse president Macron geamuseerd toe.
rv/Twitter De Duitse bondskanselier Angela Merkel probeert het honderdjarige dametje uit te leggen dat ze de Duitse bondskanselier is en niet ‘Madame Merkel’. Links kijkt de Franse president Macron geamuseerd toe.
Een Frans dametje van honderd jaar dat als eregaste was uitgenodigd in Compiègne om de wapenstilstand die honderd jaar geleden het einde van de Eerste Wereldoorlog inluidde, te herdenken, was helemaal vereerd dat ze haar president, Emmanuel Macron mocht ontmoeten.

Na eerst haar president uitgebreid begroet te hebben, terwijl ze er duidelijk niet over uit kan dat deze “grote eer” haar als “simpele oude vrouw” ten deel valt, pakte het in een wit mutsje en paarse handschoentjes geklede dametje zichtbaar geroerd de hand van de Duitse bondskanselier Angela Merkel vast en vraagt haar of zij ‘Madame Macron’ is.

Een fractie van een seconde is Merkel zichtbaar van haar stuk gebracht, maar dan antwoordt ze vriendelijk in het Duits dat ze de Duitse bondskanselier is. Haar antwoord wordt voor het dametje in het Frans vertaald, maar de boodschap komt duidelijk niet aan.

Intussen vertellen haar begeleiders dat het dametje honderd jaar is en morgen 101 wordt, iets waar vooral Macron van onder de indruk lijkt te zijn. Intussen blijft het dametje Merkel als Madame Macron aanspreken, waarop de Duitse bondskanselier zich genoodzaakt ziet om de vrouw in het Frans in het oor te fluisteren dat ze de ‘chancelière allemande’ is, terwijl Macron geamuseerd toekijkt.

Foto en kus

De dag van het vrouwtje werd helemaal goed gemaakt toen Emmanuel Macron met haar op de foto ging en haar tot slot een kus op de broze wang drukte. “Oh, dit is fantastisch. Bedankt, duizendmaal bedankt! Ik ben er volgend jaar opnieuw”, glunderde het dametje.

Het was een ontroerend moment aan het einde van de ceremonie waarbij de Franse en Duitse leiders elkaars handen vasthielden en elkaar omhelsden om de verzoening tussen hun landen te verzegelen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron omhelzen elkaar en houden elkaars handen vast nadat ze een tegel onthullen als onderdeel van de herdenking van de wapenstilstand honderd jaar geleden in Compiègne.
AFP De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron omhelzen elkaar en houden elkaars handen vast nadat ze een tegel onthullen als onderdeel van de herdenking van de wapenstilstand honderd jaar geleden in Compiègne.16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Roy Cooks

  Als ik moet kieren tussen madam Macron en Merkel is mijn keuze rap gemaakt...

 • Jan Van Rompaey

  De beste mop van het jaar.

 • Ingrid De Clercq

  Nog even wachten, als de botox bij de huidige niet meer werkt en de verzakkingen gaan komen.

 • werner Van der Kelen

  Nooit meer Oorlog, deze mensen hebben dat zeer goed begrepen. Bedankt Macron en Merkel

 • Frans Peeters

  Met alle moeite, de geschiedenis kan niet herschreven worden