Ga naar de mobiele website
^ Top

Het gezondste dieet voor je hart: aapjes en piranha?

rv
Onderzoek heeft uitgewezen dat de Tsimane, een volk in het Boliviaanse regenwoud, het minst vatbaar is voor hart- en vaatziekten. Is hun aparte eten, dat onder meer bestaat uit aap en piranha, de oorzaak?

De studie werd afgelopen vrijdag gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift The Lancet en voorgesteld op een congres van de American College of Cardiology. Artsen en antropologen onderzochten 705 Tsimane. Van hun rieten hutten in de Boliviaanse jungle werden ze per boot vervoerd naar een gespecialiseerde onderzoekskliniek. De reis duurde twee dagen.

CT-scan
Uit de CT-scanonderzoeken bleek dat er minder afzetting van kalk is in de kransslagadersvan het Tsimane volk dan in de kransslagaders van volken uit de Verenigde Staten, Europa, Korea en Japan. Dat betekent volgens de onderzoekers dat het Tsimane volk minder kans heeft op hart- en vaatziekten.

rv

"Hun slagaders zijn 28 tot 30 jaar jonger dan de onze", zegt Randall Thompson, een van de auteurs en een cardioloog in het St. Luke's Midden-Amerika Heart Institute in Kansas City. "Het is duidelijk dat zij iets anders doen dan wij."

Aap
Er wordt gesuggereerd dat hun gezondheid te danken is aan hun eetpatroon. Ze eten onder meer aap, wild varken, piranha's of meerval met noten, wilde vruchten of maïs en bananen. Maar volgens de onderzoekers zijn er tal van mogelijke verklaringen voor hun gezondheid. Het Tsimane volk eet weinig vet en veel koolhydraten, rijk aan vezels en laag in verzadigt vet en eenvoudige suikers, maar daarnaast bewegen ze ook veel.

Ze gebruiken pijl en boog voor een jacht van minimaal acht uur en 10 mijl. En in plaats van een kettingzaag, gaan ze te werk met bijlen en zeisen om zich verder te bewegen in de jungle. De Tsimane bevolking zit minder dan tien procent van de dag neer. In de geïndustrialiseerde wereld zit men gemiddeld 54 procent van de dag. Ook hun samenleving is anders. De Tsimane leven in dorpen van 60 tot 200 personen. De gemiddelde leeftijd waarop iemand overlijdt is 70 jaar.

rv

Het onderzoek van het Tsimane volk lijkt te bevestigen dat pre-industriële samenlevingen gezonder zijn. Uit eerdere onderzoeken bleek bijvoorbeeld dat de Afrikaanse Masai en de Inuit uit Groenland een opvallend laag cholesterolniveau hebben. Bij een ander onderzoek werd besloten dat typische westerse hartkwalen niet voorkwamen bij de Afrikaanse !Kung Bushmen.

Mummies
Toch wil cardioloog Thompson zich niet aansluiten bij die stelling. In 2013 onderzocht hij de scans van 137 mummies van oude volkeren uit Egypte en Peru, Puebloans uit het zuidwesten van de Verenigde Staten Peru en van de Aleoeten. Daaruit bleek dat hartziekten toen ook al regelmatig voorkwamen, ook bij de pre-agrarische jager-verzamelaars.

rv

Gezondheidsproblemen
De Tsimane mogen dan wel minder kans op hart- en vaatziekten hebben, ze hebben wel andere gezondheidsproblemen zoals parasitaire wormen, onder meer door het vuile water.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug