HEMA noemt moorkop voortaan chocoladebol: “Oude naam is niet meer van deze tijd”

Moorkop of een Bossche bol.
- Moorkop of een Bossche bol.
De Nederlandse winkelketen HEMA heeft besloten om vanaf 30 maart de naam van het gebakje ‘moorkop’ te veranderen in chocoladebol. Volgens het bedrijf is de naam “niet meer van deze tijd”. 

Volgens een woordvoerster nam HEMA het besluit al een tijdje geleden. Het duurt nog wel even vooraleer de maatregel ingaat omdat “de website en de styling eerst aangepast moeten worden”.

De term ‘moor’ komt van het Latijnse woord maurus. Dat betekent ‘bewoner van Noordwest-Afrika’ of ‘inwoner van Mauretanië’. 

“Discriminerend”

Deze week maakte een Nederlandse bakker ook al bekend dat hij met de term ‘moorkoppen’ zou stoppen. “Ik kreeg mailtjes van klanten die die benaming discriminerend vonden”, aldus Jurgen Verwoerd uit Monster. “De link met slavernij en racisme werd gemaakt. Ik wil nergens aan meewerken waar mensen een vervelende associatie bij hebben, dus heb ik er iets aan gedaan. Negerkoppen heten daarom bij ons ook ‘kisses’.”

HEMA sluit zich aan bij wat de bakker zegt. “Als blijkt dat mensen aanstoot nemen aan de naam, dan willen wij dat verhelpen.”
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Depoortere

  Aan allen: De Nederlandse encyclopedie omschrijft moor als een reeks niet-geaccepteerde N-woorden. Ik ben geen voorstander van al het politiek correct gedoe, maar voor je sterk van oordeel bent leg je beter alle kaarten op tafel. In Nederland is het woord 'moor' een slang voor 'neger' en dat woord is een slang voor 'slaaf'. Vandaar de redenatie.

 • Benny Raes

  Er zijn streken waar een moor betekent: een ketel die boven het vuur gangt of ketel waarmee men water aan de kook bracht door hem op de kolenkachel te zetten ( mijn grootmoeder zaliger had een moor). Maw helemaal geen sprake van een persoon maar van een voorwerp. Dus het woord moorkop kan gerust van die zwart gerookte ketel komen.

 • Tom De Bondt

  Ik als blanke stoor me aan de naam bleekmiddel en voel me gediscrimineerd. Hernoemen maar!

 • marijke deruyck

  chocoladeBOL is discriminerend voor iets gezettere mensen. Foei Hema !

 • Anna Pauels

  De politieke correctheid wordt zotter met de dag, zo zot, dat ze binnenkort niet meer correct is. Ook witte chocola is discriminerend : witte is een scheldwoord voor blanke. Dat mag dan ook niet meer. Of bestaat die correctheid enkel voor getinte mensen ? Dan is het niet correct. De zotten zijn de wereld nog niet uit, das duidelijk