Grote vliegenplaag terroriseert Russische dorpen: “Scène uit een horrorfilm”

Beeld ter illustratie.
Getty Images/iStockphoto Beeld ter illustratie.
Verschillende dorpjes in de Russische Oeral worden al weken geteisterd door een immense vliegenplaag. Dat schrijven diverse Russische nieuwssites. Bewoners vergelijken de grote zwermen vliegen met “een scène uit een horrorfilm”. 

Russische autoriteiten vrezen voor gezondheidsrisico's als gevolg van de vliegenplaag. “Je kan geen enkel raam openzetten of buiten je was ophangen, laat staan dat je zélf überhaupt naar buiten kan”, aldus een inwoner van het dorp Lazorevy tegenover de Russische staatstelevisie. “Ik veeg iedere dag een halve tot hele emmer dode vliegen op”, verzuchtte een andere inwoner.

Op diezelfde staatszender noemde een derde vrouwelijke inwoner van de regio de vliegenoverlast ‘ondraaglijk’. “Ik vind het eng voor mijn kinderen. We moeten de vliegen constant vergiftigen met chemicaliën die we vervolgens zelf inademen. Het is beangstigend.”

Kippenmest

De vliegenplaag is waarschijnlijk afkomstig van een akker waarover kippenmest is uitgereden. Een boer zou grote hoeveelheden kippenuitwerpselen van een lokale pluimveehouderij gebruikt hebben als meststof. Sommige rapporten stellen dat er ook dode kippen en ingewanden zijn gebruikt als compost. 

De boer in kwestie, Andrei Savchenko, ontkent dat het zijn schuld is. “Vliegen zijn er ​​al miljoenen jaren, en ze zijn overal”, zei hij. “Dit is slechts een kwestie van hoeveelheid, maar wie bepaalt nou wat het maximum aantal vliegen mag zijn”’ De Russische autoriteiten hebben een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar illegaal gebruik van ‘ecologisch gevaarlijk afval’ door de boer.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jean vandenberghe

  Ja Nico Lenaerts, ze spreken hier wel over een Russische boer he. Het zijn niet allemaal halve biologen zoals hier.

 • johan m uytterhaegen

  die kan zijn valiezen klaarmaken voor een one-way trip naar Siberië

 • Karel Tichmann

  Hoewel er niet veel goeds te zeggen valt voor hun aanwezigheid in het huis,zoals alle vliegen vervullen ze een belangrijke milieuvriendelijke rol als aaseters.Als huisvliegen en hun larven voeden, verbruiken ze voedingsstoffen in rottend organisch materiaal. Maden zijn gemakkelijk te verwarren met larven van andere insecten.Het gebruik van maden om de necrose uit wonden weg te eten, bij onder meer diabetes.Tijdens WOII, vliegensoep en dakhaas was een goede maaltijd en hebben menige levens gered.

 • nico lenaerts

  Dergelijke plaag kan beperkt worden door de uitgereden mest voorafgaand met een larvicide te behandelen zoals Maggots van het Belgisch bedrijf Biosix.Met een kleine inspanning en een veilig middel, raak je 80% van de vliegenpopulatie voor ze hinder veroorzaakt voor mens en dier.