Griek krijgt celstraf voor karikatuur op Facebook

PHOTO_NEWS
Een rechtbank in Griekenland heeft een 28-jarige man tot tien maanden cel met uitstel veroordeeld wegens "belediging van de religie". De man had op Facebook een karikatuur gepost van een orthodoxe monnik. De Griekse mensenrechtenliga noemde het vonnis prompt een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting.

De man was in september 2012 opgepakt door de politie-eenheid die strijdt tegen 'cybercriminaliteit'. Hij werd beschuldigd van 'blasfemie en belediging' van starets ('oudere' en dus ook 'wijzere') Paisios.

Op Facebook werd de naam van de starets veranderd in 'Pastitsios', een woordspeling op het bekende Griekse gerecht 'pastitsio' (een lasagne-achtig gerecht met pasta en rundvlees). De klacht kwam niet van Paisios zelf: de brave man, die zijn leven doorbracht op de beroemde Mount Athos, overleed immers in 1994. Hij blijft echter het object van Helleense verering omdat hem profetische gaven worden toegeschreven.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.