Giftige kwal maakt einde aan zwemtocht van Cuba naar Florida

reuters

De 62-jarige Diana Nyad heeft haar zwemtocht van Cuba naar Florida moeten staken. De dokter die haar begeleidde verplichtte haar daartoe, nadat ze tot twee keer toe in het gezicht was gestoken door een grote giftige kwal en haar gezicht opgezwollen raakte. Een eventuele derde steek zou haar misschien het leven hebben gekost.

De Amerikaanse langeafstandzwemster wilde met haar 166 kilometer lange tocht andere 'oudjes' inspireren tot grootse daden. Het was dan ook niet van harte dat ze na 40 uur uit het water werd gehaald. Nyad was toen halfweg. Volgens één van haar begeleiders was ze erg nijdig omdat haar opgave niks te maken heeft met haar zwemcapaciteiten.

De zwemtocht is al jarenlang een missie voor de voormalige sportjournaliste. In 1978 probeerde ze het voor het eerst. Vorige maand moest ze na 29 uur ook al een poging staken vanwege een astma-aanval. De zwemtocht zou de eerste oversteek zonder haaienkooi zijn, nochtans een noodzakelijk goed tussen Cuba en Florida. Het was uiteindelijk een kwal die Nyad tot een nieuwe opgave dwong. (hlnsydney/sps)

afp
reuters