Geloof het of niet, naar muggen slaan helpt echt!

thinkstock
Voor wie deze zomer naar het zuiden van Frankrijk, Tomorrowland of gewoon de eigen tuin trekt, heeft het wetenschappelijk magazine Current Biology heel goed nieuws. De onderzoekers van Cell hebben de perfecte methode ontdekt om muggen voor eens en altijd uit je tent, kamer of tuin te bannen. Je hebt volgens hen slechts twee dingen nodig: een hand en je eigen lichaamsgeur.

Van lavendel tot zalfjes en lampen, niets helpt om de zoemende muggen en hun irritante beten in de zomer te vermijden. Uit onderzoek van het wetenschappelijke magazine ‘Current Biology’ blijkt nu dat het enige efficiënte middel om muggen weg te houden gewoon je eigen lichaamsgeur is.

Volgens Current Biology hebben muggen een uitzonderlijk goed geheugen, waardoor ze lichaamsgeuren heel lang kunnen opslaan. De perfecte methode om een irritante mug dus te vermijden, is er gewoon naar slaan. De mug zal de slag associëren met de lichaamsgeur in kwestie en bij de volgende beet een andere persoon lastig vallen. Dat stelden de onderzoekers van Cell tijdens een proef vast.

Tijdens het onderzoek stelden de wetenschappers de muggen bloot aan een bepaalde lichaamsgeur en creëerden ze ondertussen schokken en trillingen. Door hun bijzondere geheugen konden de muggen een verband leggen tussen de agressieve prikkels en de lichaamsgeur waarbij die prikkels werden waargenomen.

Bij de daaropvolgende test kozen de muggen bewust om op een andere lichaamsgeur af te gaan. Daaruit konden de onderzoekers afleiden dat wild in het rond slaan tijdens een slapeloze nacht wel degelijk nut heeft: “Eén keer meppen en de mug is twee keer zo bang”.

Op die manier is het mogelijk zich alvast te bewapen tegen de zomer van 2018 !
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan Lissens

  Een ventilator helpt inderdaad, een mug is een stuntelige vlieger en luchtverplaatsing vinden ze niet leuk. Het is de kunst om een ventilator aan het voeteinde van het bed te plaatsen en zo te richten dat de luchtstroom jou net niet raakt. Kan je niet tegen het geluid van de ventilator, gebruik dan een verwarmde tablet of vloeistof om muggen te verjagen, werkt ook.

 • Ronny Deckers

  Ik heb een grote ventilator boven mijn bed. Werkt perfect. Niet iedereen kan er onder slapen, maar als je het wel kan is dat de beste oplossing.

 • Steven Du Four

  Als een mug bloed moet hebben dan mag je slaan zoveel je wilt, als je ze niet kan slaan zal ze blijven terug komen Het meest effectieve wapen tegen een mug is een ventilator, want muggen houden echt niet van wind!

 • Bernd Vaes

  Wat een onzin!

 • Michel Bossier

  Kzie me al slaan als ik lig te maffen .mn vriendin zal lachen ..en trouwens .als het donker is zie j ze al ni vliegen ook