Geen saaie kist voor deze doden: uitvaartcentra baren lijken op alsof ze nog leven

Renard Matthews en Miriam Burbank werden allebei opgebaard alsof ze nog leven.
rv, Reuters Renard Matthews en Miriam Burbank werden allebei opgebaard alsof ze nog leven.
De laatste jaren worden begrafenisondernemers in Puerto Rico en New Orleans steeds vaker gevraagd om doden te balsemen en ze in levensechte poses te plaatsen. Zo werd een overleden taxichauffeur in zijn taxi gezet en een bokser in een vechtring. Maar het kan ook gewoon in een luie stoel met een PS4-controller in de hand en een geopende zak chips binnen handbereik.

In plaats van hun geliefden op te baren in een doodgewone kist, kiezen sommige families ervoor om het lichaam in een levensechte houding te laten poseren. Net alsof ze nog leven. Het is een non-traditionele herdenking die in 2008 voor het eerst werd uitgevoerd in Puerto Rico. Het uitvaartcentrum Marín baarde toen een motorliefhebber op op een motorfiets en de vermoorde bokser Christopher Rivera Amaro in een boksring.

Ook Renard Matthews uit New Orleans kreeg een speciale herdenkingsdienst. De 18-jarige jongen werd twee weken nadat hij was doodgeschoten gebalsemd. Onderuitgezakt werd hij met een zonnebril op op een bureaustoel geplaatst met een PS4-controller in zijn handen en zijn favoriete snacks (Doritos en Root bier) binnen handbereik.

De familie van Miriam Burbank (53) koos er ook voor om haar op deze speciale manier op te baren. Haar dochters wilden hun moeder nog een laatste keer zien zoals ze haar kenden: zittend aan tafel met haar favoriete biertje, mentholsigaretten en in het zwart gekleed. De gouden accenten verwijzen naar de kleuren van de New Orleans Saints, haar favoriete footballteam. “Het was net alsof ze nog steeds bij ons was”, zei haar zus Sherline over de uitvaart.

Henry Rosario Martinez (31), een pokerliefhebber die stierf aan een foute mix van pillen en alcohol, werd dan weer aan en pokertafel gezet voor een laatste potje Texas Hold’em. En de overleden taxibestuurder Victor Perez Cardona werd in zijn oude taxi geplaatst.

Lijk conserveren

Bij balsemen wordt via het bloedvatenstelsel een conserverende vloeistof in het lichaam gespoten, waardoor aanwezige lichaamseigen eiwitten gefixeerd worden. Hierdoor wordt de ontbinding vertraagd. Om de lichamen in allerlei posities te krijgen, worden voeten aan de grond genageld en palen in het lichaam gestoken om de nek en het hoofd recht te houden.

Terwijl een traditionele balseming ongeveer 580 euro kost, zijn families bereid om ruim 2.300 euro te betalen voor deze speciale dienst.

Marín Funeral Home
AP
Channel 5
AP9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pieter Talboom

  Ale man, hoe luguber! Brr

 • Carlos Simonis

  Laat iedereen lekker zelf doen waar zij zich goed bij voelen. Voor mij hoeft dit allemaal niet, maar wie ben ik om anderen te veroordelen ?

 • Luc Scheepers

  En waarom niet, men neemt afscheid op de manier waarop de overledene geleefd heeft. Heeft niets met egoïsme van nabestaanden te maken. Waarom altijd stijf in een kist, de dood is een onderdeel van het leven. Vier het leven van de overledene niet zijn dood.

 • Yoon van Haute

  Peter buyck, sommige mensen willen een andere laatste herinnering als iemand in een kist te zien liggen. Vroeger werd dit ook al gedaan in victoriaanse tijd. Fotos laten maken waren toen duur dus hadden de meeste mensen niet veel fotos. Toen werd er een foto gemaakt met een dood familielid als herdenking, de lichamen werden dan ook in verschillende posities gezet.

 • Eduard Maes

  Griezelig