Fransman klaagt voormalige baas aan voor 'saaie job' (en eist 360.000 euro)

thinkstock
Als dat maar geen trend wordt: een 44-jarige Fransman heeft zijn voormalige werkgever aangeklaagd omdat die hem zo weinig werk gaf dat hij zich "rot verveelde". Dat meldt de Britse krant The Guardian. De man eist een schadevergoeding van 360.000 euro. Het zou gaan om de eerste dergelijke rechtszaak in Frankrijk.

Frédéric Desnard werd in september 2014 ontslagen bij het parfumbedrijf Interparfums, door zijn "langdurige afwezigheid, die de goede werking van het bedrijf verstoorde". De man was toen al zeven maanden afwezig van zijn werk.

Depressie
Volgens Desnard waren die symptomen echter te wijten aan de job zelf: de man beweert dat hij tussen 2010 en 2014 enkel taken kreeg die weinig of niets te maken hadden met zijn leidinggevende functie, en dat zijn voormalige verantwoordelijkheden werden afgenomen. "Ik was beschaamd dat ik betaald werd om niets te doen", aldus Desnard, die naar eigen zeggen een "serieuze depressie" overhield aan het "saaie" werk. De man beweert dat ook een epileptische aanval die hij tijdens het rijden kreeg, het gevolg was van de stress en het "gebrek aan stimulatie" op zijn werk.

Volgens de advocaat van Interparfums, Jean-Philippe Benissan, had Desnard echter "nooit over verveling geklaagd", en had hij gezegd dat hij aan een burn-out leed. "Als hij vier jaar lang niets te doen had, waarom zou het bedrijf hem dan in dienst hebben gehouden? ", aldus nog Benissan.

In december 2015 werd Desnard veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 1.000 euro voor laster. Volgens de rechtbank had hij geen bewijzen voor zijn overtuiging dat Interparfums "zijn gezondheid had vernietigd", en handelde hij vanuit een gevoel van "persoonlijke vijandigheid" tegenover het parfumbedrijf.