Franse regio geeft 5.000 euro als u daar een huis koopt

Een luchtbeeld van La Fère, een dorp in het departement Aisne.
Shutterstock Een luchtbeeld van La Fère, een dorp in het departement Aisne.
Een huis kopen en er zomaar 5.000 euro bovenop krijgen? Het kan voortaan in een veertigtal gemeenten van het Franse departement Aisne. Het ‘verhuisbudget’ moet voorkomen dat de regio helemaal verkommert. De nieuwe eigenaars krijgen hun centen als ze de aankoopakte of een factuur van de renovatie kunnen voorleggen.

Aan de opmerkelijke regeling zijn wel enkele voorwaarden verbonden: de woning in kwestie moet minstens drie jaar op de markt staan. Inwoners moeten van buiten de streek komen, tenzij het hun eerste eigendom is. En ze moeten zich engageren om daar minstens vijf jaar te blijven. Wie toch sneller vertrekt, moet per jaar 1.000 euro terugbetalen.

Er werd voorlopig een budget van 50.000 euro voor uitgetrokken, maar dat bedrag zal door de interesse snel de hoogte in gaan. “Heel wat huizen staan leeg in deze regio”, legt burgemeester Pierre-Jean Verzelen uit. “Potentiële kopers zien op tegen het vele werk dat hen te wachten staat.” Een nieuwbouw zetten dan maar? “Vergeet het, in mijn gemeente Crécy-sur-Serre is geen enkele bouwgrond beschikbaar.”

Verzelen hoopt dat de regio hierdoor een nieuwe boost zal krijgen. “We hebben twee nieuwe medische praktijken. In de buurt zijn scholen, crèches en alle mogelijke winkels. De prijzen -denk bijvoorbeeld maar aan de onroerende voorheffing- vallen heel goed mee. En wie een stiel beheerst, vindt hier sowieso werk. Kom dus allemaal maar af, jullie zullen het je niet beklagen.”

“Teken van God”
Poetsvrouw Gwendoline en militair Alain kochten hun huis op 22 februari, maar kunnen via de renovatie profiteren van de mooie bonus. “De woning zelf kostte 35.000 euro. Voor de werken die nodig zijn, is nog eens zo’n bedrag nodig. Al proberen we wel zo veel mogelijk zelf te doen, met hulp van vrienden.”

“Om het pand af te betalen, lenen we 400 euro per maand. Dat is evenveel als de huur van ons appartement vroeger. Maar daar konden we niet blijven wonen, nu ons gezinnetje weer uitgebreid is. Maëlyne, ons derde kind, is geboren op de dag dat de verkoop afgerond werd. Wij zien dat als een teken van God.”

“Dat extraatje van 5.000 euro is zeker een welgekomen verrassing. Daar gaan we sowieso een groot deel van onze renovatie mee kunnen betalen. We hebben twee jaar om het in orde te brengen, maar zo lang gaan we niet wachten.”
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Dirk N.M. Van Caekenberghe

  In het frans-ardense Williers, op een boogscheut van het belgisch-ardense Florenville, waren er een drietal jaren geleden huizen te koop aan minder dan 10.000 euro. Sommigen zelfs aan 5.000, maar ik weet niet in welke staat ze waren. In het artikel van een franse krant spraken ze over de leegloop van kleine dorpen, als gevolg van een gebrek aan arbeidsplaatsen, maar ook na veroudering en verdwijning van de oudere generatie.

 • alex devos

  Pas op .ze noemen dat een luxepremie

 • Christian Alex

  Frankrijk heft heel hoge belastingen op eigendom. Gezien in die dorpjes niks te verdienen valt, wordt alzo het laatste restje zuurstof weggezogen. In Frankrijk betalen ze ook al bakkers om de enige winkel in een dorp open te houden. In België worden alle zelfstandigen nog altijd bestookt met forfaitaire taksen van de gemeente, provincie, Vlaams Gewest en België.

 • Erwin De Meyer

  Dat zijn van die Franse dorpjes die er doods bijliggen als je er doorrijdt. Geen mens zie je op de straat , buiten een kat.

 • ieneke Van de Putte

  Opgelet !!!! In Frankrijk zit je met belastingen van meerwaarde en deze loopt 35 jaar!!!! Informeer je zeer goed voor je in Frankrijk een huis koopt en renoveert. Dit gaat tot 100% de eerste jaren en zakt dan na 35 jaar naar 0%