Frankrijk legt bevolking uit dat cocaïne niet beschermt tegen coronavirus

Shutterstock
“Nee, cocaïne beschermt niet tegen Covid-19.” Zo luidt een officieel advies van het Franse ministerie van Volksgezondheid. Met het bericht hoopt de overheid een van de vele berichten met ‘fake nieuws’ die de ronde doen op internet te ontkrachten. 

De uitbraak van het coronavirus zorgt wereldwijd  voor complottheorieën en fake nieuws, die zich veelal via sociale media verspreiden. Een van die valse nieuwsberichten stelt dat cocaïne je beschermt tegen het coronavirus. “Cocaine kills coronavirus”, is te lezen op wat een foto lijkt van een tv-journaal.

Het Franse ministerie van Volksgezondheid voelde zich genoodzaakt het bericht te ontkrachten. “Nee, cocaïne beschermt niet tegen Covid-19”, klinkt het op Twitter. “Het is een verslavende drug die ernstige en schadelijke effecten heeft voor de gezondheid.”

De waarschuwing verscheen zondag op Twitter met een link naar de informatiepagina over het coronavirus op de website van de Franse overheid.

Het Franse ministerie verspreidde nog meer van die berichten om de verspreiding van desinformatie tegen te gaan. Zo waren er ook berichten om te waarschuwen dat het virus, als het in je lichaam zit, niet verdwijnt door alcohol of chloor op je huid aan te brengen, of dat het virus niet verspreid wordt door huisdieren. Een ander bericht stelt dat je geen kanker krijgt door desinfecterende handgel te gebruiken.

Factcheck

Op sociale media circuleren honderden complottheorieën die vaak stellen dat Covid-19 veel gevaarlijker zou zijn dan algemeen aangenomen. Persbureau AFP factcheckte al 80 van die claims, en beoordeelde ze allemaal als ‘onwaar’ of ‘misleidend’.

Lees ook:

Italiaanse verpleegster toont zware tol die coronavirus van haar lichaam eist: “Ik ben bang en moe”

Kan coronavirus zich ook via lucht verspreiden? Onrust over besmetting in Hongkong

Marc Van Ranst: “Als de politiek het niet wil zeggen, dan doe ik het: verbied alle evenementen” (+)
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert Vaelen

  Ik vrees dat het omgekeerd werkt. Als je stoned rondloopt, heeft je lichaam energie nodig om die cocaine uit je lijf te drijven en blijft er amper energie over om dat coronavirus te stoppen. Je afweersysteem kan niet alles tegelijk aan en je verzwakt het door drugs te nemen.

 • Stanny Van De Velde

  Franse ministerie verspreid zelf fake news, het is wel degelijk dat huisdieren het virus kunnen overdragen. Daar zijn zelfs verschillende cases van die in het medische nieuws zijn opgedoken.

 • Stephen Schelfhout

  Hebben ze dit zomaar ontkracht of is dit ook getest geweest? Mij lijkt het te gaan over zo'n standaard antwoord omdat het over drugs gaat

 • Stephen Schelfhout

  Hebben ze dat getest dan? Kunnen ze officieel uitsluitsel geven hierover of is het gewoon een standaard reply omdat het over drugs gaat?

 • Toran Korshnah

  Dat nepnieuws is een echte plaag. En bijkomend, als je dan de waarheid verteld, zijn er nog die je niet geloven.