Fietsers vinden mitrailleur op Nederlands fietspad: “Dit is toch onvoorstelbaar”

Een opgestelde mitrailleur (foto ter illustratie)
ANP Een opgestelde mitrailleur (foto ter illustratie)
Op een openbaar fietspad door het Nederlandse militaire oefenterrein Marnewaard in Groningen hebben twee fietsers gisteren een machinegeweer aangetroffen. Het wapen stond opgesteld, maar volgens het tweetal waren er geen militairen in de omgeving.

De verbouwereerde Nederlanders maakten een foto en hebben hun niet alledaagse vondst gemeld bij de wachtcommandant van de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in het nabijgelegen Zoutkamp. “Dit is, ook al was er een oefening gaande, toch onvoorstelbaar", liet een van fietsers weten aan de website HogelandNieuws.

Snel weg

Aanvankelijk meldde de Nederlandse Defensie dat de militair die het wapen had neergezet “zich in de bosjes verdekt had opgesteld”. Maar dat blijkt toch niet zo te zijn. 

“De schutter moest in het kader van de oefening het gebied snel verlaten. De mitrailleur is te zwaar om zomaar mee te nemen”, licht een woordvoerster toe. “Een toezichthouder, die niet aan de oefening deelneemt, houdt het wapen in zo’n geval in de gaten. Hij heeft de fietsers zien afstappen, een foto zien maken en daarna verder zien rijden.”

Afweging

Waarom de toezichthouder niet ingreep, kan de woordvoerster niet zeggen. Hij zou de mitrailleur “geen moment uit het oog hebben verloren”. Als de fietsers het wapen hadden aangeraakt, was hij volgens haar wel in actie gekomen. Waarom de man niet op de fietsers is afgestapt om ze tekst en uitleg te geven over de oefening, is eveneens niet duidelijk.

Volgens de woordvoerster konden de fietsers tijdens de oefening van de Koninklijke Marine veilig over het terrein rijden. “We maken bij oefeningen elke keer een afweging van de risico’s. De mitrailleur is echt. Er werd geschoten met oefenmunitie.’’
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jeroen Roelants

  Wat ben jij een strateeg stephan! Precies napoleon!

 • Stephan Chef

  Misschien beginnen met het afsluiten van dat openbaar fietspad tijdens militaire oefeningen en idd een zwaar machinegeweer zoals deze .50 hef je niet alleen op maar eventjes de bosjes intrekken alvorens te escapen had een optie kunnen zijn.

 • Jef Vanderpol

  Alleen de loop weegt al zo'n 12 kg.

 • Remi Kastaar

  Beste oplossing is, verbied onnozel burgers op militair terrein. De meeste weten niet eens wat een .50 is.., dit kan je niet alleen dragen in zijn geheel. Die toezichter zal gedacht hebben die twee gaan wat selfie's nemen, ach laat hen maar..mis dus.

 • dirk belaey

  dergelijk wapen wordt niet door 1 man op zijn eentje opgesteld en bedient ,bij tactische verplaatsingen wordt dergelijk wapen door 3 man verplaatst,dus het lijkt maar een raar verhaal