Fameus statement: "dikke mama" staat geblinddoekt en in bikini op drukke markt

Hou van je lichaam: die krachtige boodschap wilde Amy Pence-Brown meegeven door geblinddoekt én in bikini op een drukke markt te gaan staan. Voorbijgangers mochten met een stift hartjes tekenen op haar lijf.

De Amerikaanse uit Boise (Idaho) noemt zichzelf een "bijna 40-jarige dikke feministische moeder". Haar gedurfd 'sociaal experiment' leverde op het moment zelf haar heel wat positieve reacties op. "Ik heb me al lang geleden verzoend met mijn eigen lichaam. Ik hoop dat door deze actie nog veel meer mensen die klik in hun hoofd kunnen maken", klinkt het. Nu haar actie de wereld rondgaat, is de stemming echter gekeerd. "Een aandachtzoekster die naar complimentjes vist om zichzelf beter te voelen", luidt de teneur.

Een bord aan haar benen maakte de voorbijgangers duidelijk waaróm ze zich zo kwetsbaar opstelde. "Ik sta hier voor alle mensen die in de knoop gelegen hebben met hun zelfbeeld. Elk lichaam is de moeite waard. Als je die boodschap van zelfaanvaarding ondersteunt, teken dan een hartje op mijn lichaam."

En daar stond ze dan in volle glorie, met haar striemen, cellulitis en "doorhangende borsten die drie baby's gevoed hebben". De lach op haar gezicht bleef, maar gerust in een goede afloop was ze allerminst. "Ik had schrik dat niemand een hartje zou tekenen, dat ik daar huilend zou staan en dat de minuten uren zouden lijken", schreef ze op haar blog.

Van een rampscenario bleek gelukkig geen sprake. De voorbijgangers beloonden haar met knuffels, inspirerende boodschappen ("Schitterend! Sterk! Goddelijk!") en -jawel- een overdosis hartjes. "Zo ziet een knappe vrouw er uit", vertelde een vader aan zijn twee zonen.

Een andere man verwoordde het nog mooier. "Ongelooflijk. Wat je hier nu doet, zal niet zonder gevolg blijven. De kracht van dit moment zal zich verspreiden op manieren die je niet voor mogelijk acht. Je verandert meer levens dan je beseft." Van zo veel positiviteit kreeg Amy tranen in de ogen.

Echt origineel is de stunt niet: de vrouw geeft toe dat ze geïnspireerd werd door Jae West, een Australische die zo de problematiek van eetstoornissen in de kijker zette.

"Maar zij zag er heel goed uit", besluit Amy. "Ik vroeg me af wat er zou gebeuren als daar een mama van bijna veertig jaar stond. Ach, weet je: we kunnen de andere pas graag zien van zodra we vrede hebben met onszelf. Als we dat punt bereiken kunnen we samen bergen verzetten, dat zweer ik je."