Eilandbewoners rouwen om pensioen van hun god prins Philip

Chief Jack Malia (tweede van rechts) van de Imanourane Tribe houdt foto's van de Britse prins vast.
REUTERS Chief Jack Malia (tweede van rechts) van de Imanourane Tribe houdt foto's van de Britse prins vast.
Op een eilandje in de Stille Oceaan komt het pensioen van de Britse prins Philip (95) als een grote schok. De bewoners van Tanna, onderdeel van de eilandengroep Vanuatu, vereren de echtgenoot van de Queen als een god en vrezen dat door zijn afscheid hun oogst zal mislukken.

Het nieuws van het pensioen van de Britse prins, dat woensdag bekend werd gemaakt, kwam gisteren pas aan op het straatarme eilandje. Een onaangenaam bericht voor Jack Malia, burgemeester van het dorp Younanen en zijn onderdanen, want zij bidden dagelijks tot de Hertog van Edinburgh. Ze zien hem als een zoon van een van hun lokale berggoden.
De Britse koningin en haar echtgenoot horen bij de dagelijkse gang van zaken op het eiland. Zo bidden ze tot de 95-jarige prins voor de zegening van hun bananen en yam, oogsten waar ze geheel van afhankelijk zijn. Het afgelegen eiland is zelfvoorzienend en de bewoners leven voornamelijk van deze twee producten.

Genezen

"Als hij op een dag naar ons eiland komt, dan zullen we niet langer arm zijn, zieken zullen genezen, schulden zullen verdwijnen en ook onze tuinen groeien dan uitbundig", legt burgemeester Malia aan persbureau Reuters uit. Hij is samen met andere dorpsbewoners naar de nakamal gekomen, het dorpsplein waar de mannen dagelijks bijeenkomen om met elkaar te praten en het zeer sterke drankje kava te nuttigen.

De eilandbewoners hebben verschillende foto's van hun god. Op eentje, waarschijnlijk uit de jaren 80, staat prins Philip afgebeeld in een net pak met een bewerkte houten stok in zijn handen die speciaal voor hem gemaakt was door de dorpelingen. "Prins Philip heeft ons beloofd dat hij op een dag komt en ons bezoekt", is de stellige overtuiging van Malia.

Berggod

Volgens de legende is prins Philip de bleke zoon van een berggod die over de zeeën trok om met een rijke en machtige vrouw te trouwen. Antropologen vermoeden dat het geloof in de Brit is ontstaan in 1974 toen hij samen met de koningin een bezoek bracht aan de Nieuwe Hebriden, waar Vanuatu ook toebehoord. "De prins is belangrijk voor ons omdat onze voorouders ons hebben verteld dat een deel van onze gewoonten uit Engeland komen."

REUTERS