Een job als een ander: de vrouw die full-time zeemeermin is

Facebook Claire la Sirène
Voor vele jonge meisjes is het een droom, voor de 25-jarige Claire dagelijkse realiteit: zij is professioneel zeemeermin. Ze noemt zichzelf 'Claire la Sirène' en zwemt shows of poseert op themafeestjes in haar zelfgemaakte vinnen. Het is bovendien populairder dan je denkt: afgelopen zaterdag opende in Frankrijk de eerste zeemeerminschool.

De school leidt de vrouwen (én mannen) op tot professionele zeemeerminnen. Lessen in onder andere ademhalingstechnieken komen aan bod, want als meermin moet je uiteraard lang onder water kunnen blijven. Daarnaast wordt er ook de juiste techniek aangeleerd om te zwemmen met de loodzware staart. Claire bevestigt dat haar beroep vaak onderschat wordt. "Zeemeermin zijn is zoveel moeilijker dan veel mensen denken. Je moet rondzwemmen met zo'n 20 kilo aan je benen en je ogen de hele tijd wijd open houden in het zoute water", vertelt ze aan Vice magazine. Het is dus niet voor iedereen weggelegd.

Haar inspiratie haalde de Franse Claire van Hanna Fraser, een Amerikaanse vrouw die zichzelf 'oceaanactiviste' noemt. Zij werd bekend door shows te organiseren waarin ze, verkleed als meermin, tussen haaien zwemt. In Frankrijk bestond het beroep nog niet, dus nam Claire het heft in eigen handen. De kostuums die ze vond waren enkel verkrijgbaar in kindermaatjes, dus besloot ze haar pak zelf te vervaardigen. Gemakkelijk is dat niet, en er hangt ook een prijskaartje aan vast: 1500 euro voor een goede staart.

Intensief
Niet lang nadien werd Claire gecontacteerd door een Frans aquarium. Daar maakt ze nu vast onderdeel uit van een show. Ze voert choreografieën en kunstjes uit in het water. "Het is nogal arbeidsintensief", zegt ze. "Er zijn twee mensen nodig om me aan te kleden en dicht te ritsen. Een andere collega legt me dan in het zwembad."

Themafeestjes
Naast zwemshows wordt Claire ook ingehuurd voor themafeestjes. Uren zit ze dan opgesteld in haar gewaad aan het water. "Het gekste feest waar ik ooit ben geweest was in Griekenland. Een of andere miljardair gaf een verjaardagsfeest voor zijn dochter. Ik moest op het strand zitten om de hele dag te zwaaien naar de boten die aan kwamen meren", vertelt ze.

Facebook Claire la Sirène
Facebook Claire la Sirène