Durf jij dit aan? Controletoren 100 km verder laat jouw vliegtuig landen

Een luchtverkeersleider op honderd kilometer van jouw landingsbaan laat je vliegtuig landen. Waar jij op dat moment bent, is er dus geen bemande controletoren. Dat systeem test de Zweedse luchthaven van Örnsköldsvik uit. Zou jij het aandurven op die manier te landen?

De landingen in Örnsköldsvik worden geleid vanuit Sundsvall, op twee uur rijden ongeveer. De luchtverkeersleiders daar werken eigenlijk als in een gewone controletoren, maar kunnen verscheidene luchthavens tegelijkertijd bedienen. Kosten besparen, natuurlijk, maar mogelijks ook kleinere, regionale luchthavens verzekeren van hun voortbestaan.

Op de luchthaven van Örnsköldsvik staan high-tech camera's die een zicht van 360 graden op de aanvliegende toestellen bieden. De hogedefinitiebeelden worden rechtstreeks doorgestraald naar de luchthaven van Sundsvall, waar luchtverkeersleiders op gigantische tv-schermen alles kunnen zien. De technologie komt van het Zweedse bedrijf Saab. Zij garanderen dat de veiligheid evenzeer gewaarborgd is als bij landingen op luchthavens met een bemande controletoren. Maar toch...

Het systeem wordt later dit jaar ook in de VS toegepast op de luchthaven van Leesburg in Virginia. Ook Australië heeft interesse. Het wil onder meer de vliegtuigen op Adelaide Airport laten landen via luchtverkeersleiders in Melbourne. Dat is 700 km verder.

youtubeReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels