Duizenden naar Frans dorp voor nieuwe Ark van Noah

REUTERS
Het kleine Franse Pyreneeëndorpje Bugarach is zijn rust kwijt. Aanhangers van 'new age'-religies, die geloven dat al het aardse leven op 21 december uitsterft, overspoelen het dorpje om de berg Pic de Bugarach te bezoeken. In die berg zouden zich namelijk aliens schuilhouden die op de apocalytische dag iedereen in de omgeving redden en meenemen naar een nieuwe wereld en nieuw tijdperk.

De aanhangers van het esoterisme, zoals ze zichzelf noemen, geloven in de Maya-kalender die eindigt op 21 december 2012. Nu die datum dichterbij komt, worden er meer en meer bizarre rituelen gehouden. Zo dus ook nabij de Pic de Bugarach, al decennia een berg die niet weg te denken is uit het occulte. Zo hielden de Nazi's en Israëlische inlichtingendienst Mossad er al opgravingen op zoek naar iets bovenmenselijks.

Aliens
Deze keer wordt de rust in het kleine dorpje echter compleet verstoord. Er wonen maar 200 mensen, maar de laatste maanden werd het dorp door tienduizenden toeristen overspoeld die een bezoek aan de Pic wilden brengen. Een deel van hen blijft er zelfs wonen in campers. Ze geloven namelijk dat aliens zich met een ruimteschip verscholen houden in de berg. Die aliens zullen op 21 december enkel hen helpen die zich in de buurt van de berg bevinden.

Opportunisten
Niet iedereen ziet de new agers graag komen. De burgemeester van het dorpje heeft al de hulp van het leger ingeroepen om het dorp af te schermen. Anderen, vooral buitenstaanders, proberen dan weer hun graantje mee te pikken van de hype. Een Amerikaanse reisorganisatie organiseert trips naar de berg, zonder terugreis. Wijntelers in de buurt hebben een wijn ter ere van 21 december gemaakt, en bergbeklimmers bieden hun diensten aan om de new agers naar de top van de berg te brengen, die dat overigens vaak naakt willen doen.  Rest enkel de vraag of de opportunisten na 21 december nog van hun geld kunnen genieten.