Duitse bioscoop schenkt leden van extreemrechtse AfD gratis filmticket... voor ‘Schindler’s List’

Schindler's list.
RV Schindler's list.
Leden van de extreemrechtse Duitse partij Alternative für Deutschland (AfD) kunnen eind januari in de stad Hachenburg (Rijnland-Palts) gratis naar een vertoning van de film ‘Schindler's List’ van Steven Spielberg. Uwe Junge, de plaatselijke AfD-leider, reageert "not amused".

De Amerikaanse speelfilm uit 1993 draait om de inspanningen van de Duitse zakenman Oskar Schindler om meer dan duizend Joden van de Holocaust te redden. Hachenburg toont de prent op 27 januari, dag waarop de slachtoffers van het nationaalsocialisme worden herdacht. AfD-leden moeten gewoon hun lidkaart tonen om gratis de filmzaal binnen te kunnen.

Volgens Junge, voorzitter van de rechtspopulistische partij in Rijnland-Palts, gaat het om "nog maar eens een onbeholpen poging om AfD gelijk te stellen met het nationaalsocialisme". 

“Geen nazi’s”

De filmzaal in kwestie zegt dat "het helemaal niet de bedoeling is te poneren dat AfD-stemmers nazi's zijn. We menen echter wel dat het partijprogramma sterk gelinkt kan worden aan een trivialisering van deze gebeurtenissen in het verleden.”

Topfiguren van AfD zijn al vaak onder vuur komen te liggen wegens racistische uitspraken, onder meer van partijvoorzitter Alexander Gauland. Critici zeggen dat hij het naziverleden van Duitsland bagatelliseert.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jurgen De Boeck

    Ik snap het ook niet goed. Denken ze nu echt dat er nog ene zot gaat kunnen regeren met een beleid dat 100.000e mensen kan kapot maken. Als je tegenwoordig opkomt voor uw eigen land, uw eigen mensen, dan word je uitgemaakt voor neonazi. Hoe kortzichtiger kan je zijn. Dit geldt voor alle landen.

  • Janneke Alsberg

    Correctie: AfD is GEEN extreem-rechtse partij. Het is een partij van geboren en getogen Duitse mensen die met lede ogen aanzien hoe hun land de dieperik dreigt in te gaan, en daar op democratische manieren tegen opkomen.