Dit is incel: de ‘onvrijwillig celibataire’ internetbeweging van mannen die vrouwen haten

thinkstock
Alek Minassian, de bestuurder van de bestelwagen die maandag tientallen mensen neermaaide in Toronto was een lid van de incelbeweging. "De incel-rebellie is al begonnen!" zo juichte de man vlak voor de aanslag nog op Facebook. Maar wat is incel nu net?

Wat is incel?

In de donkerste krochten van het internet vind je mensen die zich identificeren als 'incel': “involuntary celibate” of “onvrijwillig celibatair”. Het is een uit de hand gelopen internetbeweging die vooral bestaat uit mannen die wel seks willen, maar er niet slagen om een seksuele relatie aan te gaan met een vrouw. Om die discrepantie te verklaren, grijpen incels terug naar een radicaal vrouwenhatende 'ideologie', compleet met een eigen jargon.

Incels zijn er immers rotsvast van overtuigd dat de reden voor hun celibaat bij vrouwen ligt, door hen schertsend ook wel ‘femoids’ genoemd. Ze geloven dat vrouwen enkel slapen met heel aantrekkelijke mannen, waardoor incels uit de boot vallen. De leden menen echter dat ze een 'biologisch recht' hebben op seks, en haten vrouwen omdat zij dat recht niet inwilligen. 

Dat leidt naar absurde en bijna agressieve uitingen tegenover vrouwen, waarvan er vele online te vinden zijn. 

Een post op een inmiddels offline gehaald subforum op Reddit, waarin leden worden aangemoedigd om vooral niet te lachen naar vrouwen.
Reddit (Twitter/Priya) Een post op een inmiddels offline gehaald subforum op Reddit, waarin leden worden aangemoedigd om vooral niet te lachen naar vrouwen.

Vanwege die overtuiging wordt ook een daad als verkrachting overigens vaak geminimaliseerd binnen de radicale kringen in de incelgemeenschap: volgens sommige leden heeft de verkrachter het recht om op te eisen wat hem toekomt.

Waarom wordt aanslagpleger Alek Minassian een incel genoemd?

Alek Minassian, de bestuurder van de bestelwagen die in Toronto tientallen voetgangers omver reed, plaatste vlak voor de aanslag een bericht op Facebook. Daaruit bleek dat hij zichzelf beschouwde als een lid van de incelgemeenschap.

Facebook

Zo schrijft Minassian onder andere: “De incel-rebellie is al begonnen! We zullen alle Chads en Stacys omverwerpen!” Daarmee verwijst hij naar het jargon dat incels gebruiken: aantrekkelijke mannen en vrouwen worden er “Chads” en “Stacy’s” genoemd.

Daarnaast bewierookt Minassian op het einde van zijn bericht een beruchte incel: “Alle eer aan de perfecte heer Elliot Rodger!” 

Diezelfde Elliot Rodger stak in 2014 zijn drie kamergenoten neer in zijn appartement, en opende daarna het vuur in een studentenhuis. Vijf jonge vrouwen werden neergeschoten, waarvan drie het niet overleefden. Vervolgens scheurde hij in zijn wagen door de stad, terwijl hij uit het raam schoot. Hij pleegde daarna zelfmoord.

Voor hij aan de aanslag begon, postte Rodger een video op YouTube, waarin hij uitlegde dat hij wraak wilde nemen op de mensen rondom hem. Hij wilde aantrekkelijke mannen straffen omdat hij jaloers was op hun seksleven, en wilde zich wreken op vrouwen omdat ze hem afwezen. In de video zegt hij onder andere:

“Ik weet niet waarom [meisjes] niet aangetrokken zijn tot mij, maar ik zal jullie er allemaal voor straffen. Het is een onrecht, een misdaad, omdat ik niet weet wat jullie niet zien in mij. Ik ben de perfecte kerel en toch gooien jullie je op allerlei onuitstaanbare mannen in plaats van mij, de perfecte heer.”

Elliot Rodger in zijn laatste video waarin hij uitlegt hoe hij aantrekkelijke vrouwen en mannen wilt straffen.
YouTube/KRON 4 Elliot Rodger in zijn laatste video waarin hij uitlegt hoe hij aantrekkelijke vrouwen en mannen wilt straffen.

Rodger wordt door sommigen aanbeden als een held. Hij wordt gezien als voortrekker van de "incelrebellie", waarbij leden zich keren tegen de "Chads" en "Stacy's" van de wereld. 

Waar vind je incels?

De incelgemeenschap kom je vooral tegen op verschillende online fora, zoals Incel.me of 4chan. De beweging werd lang gedoogd op sociaalnetwerksite Reddit, waar hun aparte subforum tot ruim 40.000 leden had verzameld. Op het subforum werden vooral persoonlijke verhalen gepost over hoe de leden werden afgewezen door vrouwen of hoe ze zwaar ze het hebben met hun onvrijwillige celibaat. 

In november 2016 werd de groep dan toch verbannen door Reddit na een succesvolle online petitie. De oude leden posten nog wel in vergelijkbare subfora op Reddit, zoals TheRedPill en ForeverAlone. 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eida Lam

  Zo iemand bestaat alleen maar om uit te lachen.

 • Erik Svensson

  Het grote probleem is dat je als single 20'er - 30'er geen doel hebt in deze maatschappij, behalve economisch dan. Daarnaast is het diezelfde maatschappij die die frustraties er altijd nog eens moet inwrijven. Zet de tv aan, loop de straat op of ga op het internet. Bijna alles wat je ziet draait uiteindelijk rond seks. Dit is uiteraard geen reden om onvrijwillige seks en geweld goed te keuren. Die laatsten zijn ronduit walgelijk.

 • Caroline Bex

  Zij redeneren fout: in de natuur zijn het de vrouwtje die beslissen met welk mannetje zij paren, het sterkste mannetje om zo meer overlevingskansen te hebben. Voor mensen geldt dat ook...

 • Eric De landtsheer

  Wat is dan de vrouwelijke tegenhanger? eicel?

 • Andrea Piscaer

  Zo een mannen vind je overal, alleen stel ik me de vraag of het nodig is zoveel details in de krant te zetten. De kans is groot dat ze er vandaag een paar nieuwe leden vanuit Belgie bijkregen.