Diepzeevisser slaat monster van 159 kilo aan de haak

Jason Boyll gebruikte enkel een vislijn en haak om deze kolos boven te halen.
AFP Jason Boyll gebruikte enkel een vislijn en haak om deze kolos boven te halen.
“De vangst van mijn leven.” Dat moet visser Jason Boyll uit Florida ongetwijfeld gedacht hebben toen hij deze monsterachtige zeebaars bovenhaalde. Het gaat om een kolos van 159 kilo die wellicht ongeveer 50 jaar oud is.

Boyll deed de merkwaardige vangst op een diepte van ongeveer 180 meter en maakte daarvoor enkel gebruik van een vislijn en een haak. Dat meldt het ‘Florida Fish and Wildlife Research Institute’. Het gaat om een ‘Hyporthodus nigritus’ met een gewicht van 159 kilo. 

Wetenschappers schatten dat de vis ongeveer 50 jaar oud moet zijn. “Het is het oudste exemplaar van onze verzameling”, aldus nog het instituut. Om de leeftijd van de vis te berekenen, analyseerden de wetenschappers de otolieten, een gelatineuze structuur in het binnenoor.

500 meter diep

Het instituut wil de vangst van deze soort allesbehalve aanmoedigen, omdat niet bekend is hoe groot de populatie nog is in de streek rond Florida en de Golf van Mexico. Volwassen vissen van deze soort vertoeven voornamelijk in water tussen 50 en 500 meter onder de zeespiegel. De jongere vissen komen af en toe wel eens piepen aan de oppervlakte.

AFP

Vissers doen bizarre ontdekking in gevangen vis:

Wat is de slangenkopvis?

Snorkelaar zwemt voor zijn leven en geeft haai mep:

Jongetje (3) is dolenthousiast met eerste visvangst:
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • raf peeters

  @Nicolas Van Hoecke,begrijp je woede maar helaas kan je zo'n vis eens boven niet terug gezet ,hij is namelijk binnen enkele minuten dood,als je vanop zo'n diepte(druk) die boven haalt zijn er meestal de luchtblazen eraan

 • Rudy De Pauw

  Moedige actie van deze lafaard een levend wezen,een halve eeuw oud,aan een haak omhoog te takelen en er lachend een fotootje van te maken.Kan niets anders dan een idiote amerikaan zijn.

 • Eddy van Dorst

  En nu is de sukkel blij dat hij dat dier gedood heeft.Een foto met zijn domphone was niet genoeg?

 • Nicolas Van Hoecke

  En nadien lezen we een artikel dat een bepaalde grote vis uitgestorven is zoals die steur. Hier heb je al meteen een reden waarom. Normaal zou zo een vis altijd moeten teruggezet worden.