Deze man wordt zat als hij frieten eet

Twitter, metro.co.uk
Als de Britse Nick Hess een simpel bakje frieten eet, is hij daarna plots ladderzat. De man lijdt aan het zeldzame "auto-brouwerij syndroom", waarbij een overmatige hoeveelheid gist in zijn maag alle koolhydraten die hij eet in alcohol omzet. Hij werd jarenlang voor stiekeme dronkaard uitgescholden, terwijl hij eigenlijk niet eens in de buurt van een fles alcohol was geweest.

Al jaren voelde Nick zich ziek of dronken na de maaltijd. Soms kwam het pas na een tijdje op, soms at hij iets en was hij meteen stomdronken. Zijn vrouw vond dit zo vreemd dat ze ervan overtuigd was dat hij een stiekeme dronkaard was. Constant ging ze in hun huis op zoek naar verborgen flessen alcohol. Ook zijn vrienden dachten dat hij aan de fles was, maar niets was minder waar.  

Toen hij zich in het ziekenhuis liet opnemen voor de nodige onderzoeken, kreeg hij een maaltijd met veel koolhydraten voorgeschoteld. Het alcoholniveau na die maaltijd in zijn bloed was zo gigantisch hard gestegen dat hij evengoed zeven shots whiskey vlak na elkaar had kunnen achterover  kappen. "Ik had ook nog nooit zoveel gist in iemand zijn maag gezien", zegt onderzoeker Anup Kanodia. Het verdict kwam al snel. Nick lijdt aan het zeldzame "auto-brouwerij syndroom", waarbij koolhydraten worden omgezet in alcohol door een overmatige hoeveelheid gist in de maag.

Hij neemt nu medicijnen en mag enkel maaltijden eten met weinig koolhydraten. Sinds zijn diagnose is de situatie voor Nick fel verbeterd, al krijgt hij één of twee keer per maand nog steeds een 'aanval van dronkenschap'. Nick zegt blij te zijn dat zijn vrouw hem niet heeft verlaten voor de diagnose werd gesteld en leert nu om te gaan met zijn bizarre ziekte. Onderzoekers vrezen dat de zeldzame ziekte al wel eens tot foute conclusies heeft geleid in families en zelfs in de rechtszaal.

Metro op Twitter
Janice Twiet op TwitterReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels