Deze hoofdstad is 6 keer groter dan New York, maar zo goed als leeg

Twitter
Naypyidaw, de hoofdstad van Myanmar is 7.054 vierkante kilometer groot. Dat is ongeveer zes keer groter dan New York (1.200 km²) en meer dan vier keer zo groot als Londen (1.577 km²). En toch is de stad zo goed als leeg, bizar voor een hoofdstad.

Naypyidaw is een gigantische stad die wereldsteden als New York en Londen doet verbleken, qua oppervlakte dan toch. Als we vergelijken met onze hoofdstad, wordt het helemaal hallucinant. Naypyidaw is namelijk meer dan 200 keer groter dan Brussel. En toch is de bevolkingsdichtheid in Brussel 40 keer groter dan die van Naypyidaw.

Er wonen 925.000 mensen in de Myanmarese hoofdstad, dat is slechts een achtste van Londen of New York. Met een bevolkingsdichtheid van amper 131 inwoners per vierkante kilometer, kunnen we spreken van een spookstad. Ter vergelijking: in Brussel wonen 5.226 mensen per vierkante kilometer, in New York bijna 11.000.

Miljoenenstad zonder inwoners

In 2005 besloot de toen nog Birmese overheid om hoofdstad Yangon te laten vervangen door Naypyidaw. Een vreemde beslissing, want bijna niemand had toen al van Naypyidaw gehoord. Myanmar gooide miljarden over de balk om de stad op te bouwen. Naypyidaw moest een miljoenenstad worden, maar vandaag zie je enkel ambtenaren in de stad.

De gigantische bouwwerken hebben miljarden gekost, maar niemand komt ze bezoeken.
rv De gigantische bouwwerken hebben miljarden gekost, maar niemand komt ze bezoeken.

22 rijvakken

Hoewel vrijwel niemand er woont, is er aan comfort geen gebrek. Er is overal wifi en de straten liggen er als een biljartlaken bij. Op sommige plaatsen zijn de wegen liefst 22 rijvakken breed, al zie je zelden meer dan twee auto's op hetzelfde vak. De restaurants, winkels en hotels wachten op klanten, maar niemand komt opdagen.

Geen openbaar vervoer

Reiziger en blogger 'A Social Nomad' bezocht de stad al en doet zijn verhaal op zijn blog. "Het station is gigantisch", schrijft hij. "Het ziet eruit als een luchthaven met hectaren aan tegelvloeren en torenhoge plafonds. En toch is er niemand."

De blogger reed al de hele stad door met een taxi. "De stad is verdeeld in zones, maar die liggen allemaal kilometers van elkaar. Er is ook geen openbaar vervoer."

rv

Tunnelnetwerk

Er is maar weinig geweten over Myanmar en dus ook over hoodstad Naypyidaw. Het is dus onduidelijk hoeveel de metropool juist heeft gekost. Er doen geruchten de ronde dat Noord-Koreaanse technici een gigantisch tunnelnetwerk onder de stad hebben aangelegd.