Dedication: leraar begroet elke leerling met andere handshake

Wij waren vroeger al blij wanneer de leraren op school onze naam konden onthouden, maar de leerlingen van meneer Barry White (jawel) uit North-Caroline maken zich daar al lang geen zorgen meer over. Hij begroet hen voor elke les persoonlijk, en iedereen heeft een andere 'handshake'.

Het begon allemaal vorig jaar met één enkele persoonlijke handshake, bij een leerling van het vierde leerjaar. "Ze wachtte me elke ochtend op voor een begroeting, voor de lessen van start gingen", aldus leraar White. "De andere kinderen zagen dat en dit jaar maakte ik met sommigen ook zo'n persoonlijke begroeting tijdens de pauzes. Het begon met een of twee leerlingen, maar het breidde nogal snel uit."

Intussen is de leraar Engels iedere ochtend wel even bezig. De leerlingen vormen een rij buiten het klaslokaal, krijgen hun eigen begroeting en gaan dan pas naar binnen. "Ik zie hoeveel het voor hen betekent. En het heeft voordelen in de klas: na de begroeting hebben ze allemaal veel energie om aan de dag te beginnen en letten ze goed op."

Reflex
De begroetingen blijven maar aangroeien - intussen nemen ook al leerlingen van andere jaren deel - maar White heeft weinig problemen om ze te onthouden. "Op dit punt is het een reflex. We doen het zo vaak dat mijn spieren de bewegingen onthouden. En de begroeting is ook heel persoonlijk en past echt bij elke leerling. Zo is het niet moeilijk om te weten wat ik moet doen."

White is trouwens niet de eerste die met persoonlijke handshakes werkt. Deze basketbalcoatch doet met zijn team net hetzelfde.