De mannen die als hond leven: "Als iemand in de buurt van mijn baasje komt, grom ik als een bulldog"

Tom (hondennaam Spot) thuis met zijn ex-verloofde Rachel. Tom begon een homorelatie met zijn 'baasje' Colin.
Channel 4 Tom (hondennaam Spot) thuis met zijn ex-verloofde Rachel. Tom begon een homorelatie met zijn 'baasje' Colin.
Het is een hondenleven, maar ze kiezen er zelf voor en ze houden ervan. Ze trekken graag op in roedels, bijten op piepende speeltjes en besnuffelen hun 'baasjes'. De menshonden zijn doorgaans homo's, hullen zich graag in leer, dragen hondenmaskers, worden graag over de buik gestreeld, eten uit voederbakken en hebben vaak een relatie met hun baasje. De Britse documentaire 'Secret Life of the Human Pups' geeft een inkijk in de wondere wereld van deze 'community' die uit bondage- en SM-sferen ontstond. De voorbije 15 jaar explodeerde het fenomeen van de menshonden dankzij het internet, dat het hen makkelijker maakte contact te leggen.

In de docu van Channel 4 neemt Tom - hondennaam Spot - deel aan de verkiezing van Mr Puppy Europe in Antwerpen. David - hondennaam Bootbrush - draagt een lederen hondenmasker en twee honden doen in Londen alsof ze tegen lantaarnpalen plassen om aandacht te vestigen op hun bijzondere identiteit.

Mechanische staart
Daarnaast een schare mannen die in de lucht springen naar een hondensnoepje, blaffen en kwispelen met hun mechanische staart.

Tom verklaart dat het om meer draait dan de outfits en de oppervlakkige machtsspelletjes. Hij vindt het belangrijk dat hij zich op een primaire, natuurlijke manier kan gedragen. "Je vergeet je geldzorgen, je werk. Als hondman kunnen we op een heel simpele manier van elkaars gezelschap genieten".

Fetisj
Tom, een theatertechnieker, ontdekte stapvoets dat hij een hondman is. Hij sliep graag met een halsband om en had een fetisj voor aansluitende kledij: lycra, rubber, zelfs de doordeweekse wielerbroek. Toen vond hij een zentai-pak van een dalmatiër op eBay en kocht hij een leiband in de dierenwinkel. Het besef van zijn bijzondere identiteit kwam er pas toen een man hem in een club aansprak: "Oh, dus jij bent zo'n hondman". Tom brak met zijn verloofde Rachel en begon een homorelatie met Colin. Zijn baasje.
Lees hieronder verder

Geen liefde, wel zorg
"Ik had een paniekmoment toen ik besefte dat een hond zonder halsband een zwerfhond is. Die hebben niemand die voor hen zorgt. Toen begon ik online te chatten met Colin en hij bood me aan voor me te zorgen. Het is triest om te zeggen, maar in mijn hart voel ik geen liefde voor Colin. Maar ik heb wel iemand die er is voor mij en daar ben ik gelukkig mee".

Ook David getuigt in de docu. Voor hem is het hondenspel een "vlucht uit de analytische wereld".

Instinctief, emotioneel
"Het is volledig non-verbaal. Het is pre-rationeel, pre-bewust. Het is een instinctieve, emotionele beleving. Maar in elke menshond schuilt een persoon. Het hond-zijn is slechts een deel van mijn identiteit. Ik ben ook vegetariër en ik speel ook piano. Ik heb een papegaai. Vanmorgen plantte ik nog tomaten in mijn tuin. Ik ben soms maandenlang geen hond".

Wat drijft ze, zou Paul Jambers vragen. "Je probeert vat te krijgen op de positieve elementen van het archetype van de hond: dat van de trouwe gezel", weet David. "Sommige menshonden zijn single, maar mijn hondenidentiteit draait om de band tussen mij en Sidney, mijn baasje. Ik hang al tien jaar aan zijn leiband. Als iemand in zijn buurt komt, grom ik als een bulldog".

Spot, Hexyc en Tibo.
Channel 4 Spot, Hexyc en Tibo.