De baby die zonder bloed geboren werd

UNKNOWN
Geboren zonder bloed in het lichaam, werd Oliver Morgan weinig kans op overleven toegedicht. Door de zeldzame ziekte Vasa Previa verloor hij haast elke druppel bloed in de baarmoeder en bij de bevalling had de doodgeboren Oliver 25 minuten lang niet eens een hartslag. Maar met behulp van een bloedtransfusie, het toedienen van zuurstof en een zachte hartmassage vocht Oliver voor wat hij waard was. En dat bleek heel wat. 'The Sun' spreekt van een mirakelbaby.

Bekijk HIER de foto's.

Het moeten emotionele uren geweest zijn daar in het Engelse Maidstone, Kent, met dokters die de tranen niet konden bedwingen toen ze voor het eerst een hartslag bemerkten op de monitor. Momenteel is Oliver een gezonde en blijgemutste peuter van vijftien maanden. "De geboorte van Oliver was zo traumatisch dat ik nu pas mijn verhaal kan doen", aldus moeder Katy (36). "Ik moet de dokters eindeloos bedanken voor dit fantastische geschenk."

Keizersnede
Vasa previa is een zwangerschapscomplicatie waarbij een of meer foetale bloedvaten van de placenta of navelstreng voor de geboorte-uitgang liggen, onder de baby. Het komt voor bij 1 op 3.000 zwangerschappen. Na 37,5 weken ver in de zwangerschap sloeg het noodlot toe en werd Katy wakker in een plas bloed. In het ziekenhuis werd vastgesteld dat het bloed van de baby kwam, waarna Oliver via een keizersnede en met een gewicht van 2,7 kilogram het levenslicht zag. "Volgens de dokters is het een van de meest straffe genezingen die ze al gezien hebben", aldus Katy, die onder volledige anesthesie gebracht werd. Geen bloed, geen hartslag en doodgeboren, maar toch kregen ze hem terug. Omdat hij zo lang van zuurstof gespaard bleef, waren er ook grote zorgen dat hij hersenschade had opgelopen."

Temperatuur verlaagd
In een aparte ruimte werd daarom de lichaamstemperatuur van Oliver verlaagd dankzij een speciaal jasje dat hem deed afkoelen tot 33 graden, waardoor bloed vanonder zijn huid naar het hart en brein afgeleid werd. Drie dagen later werd de temperatuur stelselmatig opgedreven tot een normale 37 graden, terwijl melk van Katy direct in de maag gepompt werd. Amper elf dagen later kon Oliver al naar huis, bij broertje Jack (7).

Geen meisje
De traumatische geboorte was niet de enige schok voor Katy: tijdens de verder normaal verlopen zwangerschap werd haar en man Jeff verteld dat er een meisje op komst was. "Tijdens een babyfeestje voor de geboorte had ik al voor wel 400 euro aan roze kledij en meisjesspeelgoed gekregen. Gelukkig heb ik de ontvangstbewijzen nog. Ollie kan nu net stappen en zijn favoriete bezigheid is verstoppertje spelen. Ongelofelijk wat we met hem allemaal meegemaakt hebben, maar nu heeft hij een heel leven voor zich." (odbs)