Concertgangster met diabetes moet haar drankje afgeven aan security maar wint rechtszaak tegen discriminatie

Anthony Kiedis tijdens een eerder concert van de Red Hot Chili Peppers in Belfast in 2011.
AP Anthony Kiedis tijdens een eerder concert van de Red Hot Chili Peppers in Belfast in 2011.
Een rechter heeft Kayla Hanna 2.000 Britse pond (2.260 euro) toegekend voor een bijzonder geval van discriminatie. De 20-jarige Ierse diabetespatiënte mocht van de security haar eigen drankje niet mee naar binnen nemen tijdens een concert van de Red Hot Chili Peppers twee jaar geleden in Belfast. De organisator is daarvoor veroordeeld.

Kayla Hanna lijdt aan diabetes type 1. Ze heeft onder meer een tattoo aan haar pols die dat duidelijk maakt. Die liet ze ook zien aan de security, toen die in 2016 aan de ingang van de Boucher Playing Fields in Belfast haar flesje Lucozade in beslag nam. Ze haalde zelfs haar insulinekit en meetapparaat boven om te bewijzen dat ze wel degelijk diabetespatiënte is en het drankje nodig heeft voor het geval haar bloedsuikerwaarden verstoord zouden raken. Het mocht allemaal niet baten voor de toen achttienjarige concertgangster, die naar eigen zeggen "erg angstig en ontredderd" was tijdens het optreden van de Red Hot Chili Peppers.

Ze spande daarna een proces in tegen organisator Eventsec Ltd. Nu, twee jaar later, oordeelde de rechter dat er inderdaad sprake is van discriminatie. "Ik hoop dat dit, dankzij alle aandacht, mij of andere diabetici nooit meer zal overkomen", reageerde Hanna opgelucht op het vonnis.

Volgens de rechter had Eventsec Ltd het verzuimd om een redelijke bijsturing te hanteren voor hun algemeen reglement dat stipuleert dat er geen eigen vloeibare dranken toegelaten zijn op de concertweide. De organisator wordt verweten dat haar security de tiener niet gewoon had binnengelaten om haar dan op de weide zelf, bijvoorbeeld aan de medische tent, Lucozade te laten drinken indien nodig. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Charlier

  Het belangrijkste is wanneer je bloedsuikerspiegel zo hard daalt dat je suikerhoudende drank nuttigt. Welk merk of samenstelling maakt niet uit. Soms weet je dit zelf niet en ben je tevreden dat naasten je kunnen helpen.

 • Frans Peeters

  Het is enkel maar te doen om de eigen (dure) dranken verkoop zoals in de luchthavens, veiligheid vergeet het maar

 • Rudi De Groof

  Er zijn ook andere zaken dan 'eigen drankje' als diabetes type 1. En dit dan nog 'discriminatie' durven noemen...... waar slaat dat in hemelsnaam op !!!

 • Heidi Werbrouck

  Onnozel, als diabeet weet je heel goed dat er heel wat andere mogelijkheden zijn om je suikerspiegel weer op peil te brengen.