Chinese superbus eigenlijk een oplichterstruc?

Het werd gepromoot als een innovatie die het wegverkeer voorgoed zou veranderen

ap
Het zou hét vervoersmiddel van de toekomst worden: een brede superbus die duizend passagiers kan vervoeren en boven het verkeer zoeft. Begin augustus werd een eerste prototype van de Transit Elevated Bus (TEB) getest in het noorden van China. Maar volgens Chinese media is het hele project bedrog.

De 21 meter lange Chinese superbus werd gepromoot als een innovatie die het wegverkeer voorgoed zou veranderen. Het fileprobleem zou verdwijnen, eens de bus zich op de weg - niet tussen, maar boven het overige verkeer - zou begeven.

Toch was er vrijwel direct kritiek. Bij de eerste test van het prototype bleek de TEB te hoog om onder bruggen te kunnen rijden en te laag voor vrachtwagens om er onderdoor te passen. Een aanpassing van de plannen kwam er niet en vragen hierover bleven onbeantwoord door de ingenieurs van het project.

ap

Miljoenenwinst

Chinese staatsmedia, die voordien lyrisch waren over de superbus, zeggen nu dat het om niet meer dan een publiciteitsstunt ging. De TEB kwam voor het eerst ter sprake in 2010. De ambitieuze plannen werden vorig jaar overgekocht door Bai Zhiming, een zakenman met een bedenkelijke reputatie op het vlak van openbaar vervoer.

Nu lijkt het erop dat hij met het project goedgelovige investeerders wilde aantrekken om een miljoenenwinst op te strijken. Zhiming is er in geslaagd meer dan 26 miljoen dollar binnen te halen. Aan zijn investeerders beloofde hij een rendement van 12 procent. Er zijn 200 investeerders die hun kapitaal terugeisen. De politie probeert ondertussen uit te vinden waar het geld van de investeerders is gebleven.

ap
epa
ap