Chinese panda's scoren in dierentuin Taiwan

UNKNOWN

Ruim twintigduizend Taiwanezen zijn vandaag, Chinees nieuwjaarsdag, naar de dierentuin van Taipei gegaan om de twee reuzenpanda's te bekijken die China onlangs aan Taiwan schonk als symbool van de verbeterde betrekkingen. De 4-jarige panda's, een mannetje en een vrouwtje, werden na een maand quarantaine voor het eerst aan het publiek getoond.

Hereniging
Tuan Tuan en Yuan Yuan knabbelden aan bamboescheuten en rolden spelend door hun kooi heen en weer. De combinatie van hun door China gegeven namen betekent 'hereniging'. Dat China met zijn gift een hereniging met Taiwan zou kunnen bewerkstelligen ging de meeste bezoekers echter te ver, hoe aandoenlijk zij de dieren ook vonden.

"De spanningen zijn inderdaad afgenomen", zei leraar Pan Wen-liang. "Maar wij zijn degenen die onze eigen toekomst bepalen en daar kan geen charmeoffensief ons vanaf brengen."

Geweigerd
Taiwan kreeg de panda's al in 2005 aangeboden, maar de toenmalige pro-onafhankelijkheidsregering wees het geschenk van de hand. De in mei aangetreden president Ma Ying-jeou, van de Nationalistische Partij, wilde ze wel aannemen. Onder Ma zijn de betrekkingen met China sterk verbeterd. In december werden voor het eerst in zestig jaar directe lucht- en scheepvaartverbindingen ingesteld.

Meer menselijkheid, minder politiek
Ondanks zijn op China gerichte beleid heeft Ma gezegd dat er in zijn regeerperiode niet over hereniging zal worden gesproken. Beschuldigingen van de oppositie dat zijn aanvaarding van het pandapaar de soevereiniteit van Taiwan kan ondermijnen wees Ma van de hand. "Tegenover deze schattige panda's moeten we meer menselijkheid en minder politiek laten zien", zei hij. (novum/ap/eb)

UNKNOWN
UNKNOWN