Chinese 'katjongen' kan zien in het donker

China zou China niet meer zijn als er geen vreemde verhalen meer opduiken. Nabij Peking is een jongen met de klap enorm populair geworden. Na een test is bevestigd dat Nong You-hui de ogen van een kat heeft. Hij ziet enkel scherp als de nacht valt, in tegenstelling tot zijn troebele zicht als de zon schijnt.

Een Britse televisiezender heeft intussen al een documentaire gemaakt over Nong. Ze waren verwonderd dat het kind blauwe ogen had, zeldzaam in China. Toen ze een close-up namen, zagen ze dat Nongs ogen een blauwgroene schijn hadden in het donker, net zoals bij katten.

Volgens de vader van het jongetje is alles begonnen twee maanden na de geboorte. "Ze vertelden me dat zijn ogen anders waren. We trokken naar het ziekenhuis, waar de dokters ons toevertrouwden dat we ons geen zorgen hoefden te maken. Zijn ogen zouden wel verkleuren bij het ouder worden." Maar dat gebeurde niet. Omdat hij geen problemen had op school, besteedden zijn ouders er geen aandacht meer aan.

Fel zonlicht

Enkel bij fel zonlicht duikt er blijkbaar troebel zicht op. "Een van de leerlingen vertelde dat Nongs ogen reflecteerden", aldus de leraar. "Ik vroeg hem vervolgens of hij in het donker kon zien en hij zei 'ja'. Op een avond nodigde ik hem uit om samen krekels te vangen. Hij kon ze pakken zonder licht te gebruiken."

Enkele dagen geleden nam een Chinese journaliste de proef ook op de som. Nong kreeg in complete duisternis enkele rekensommetjes en enkele kaarten voorgelegd. "Hij loste de sommen perfect op en vertelde ons wat er op de kaarten stond", klonk het. Voorwaar straf. (hlnsydney/dea)