Bulgaarse koe mag misschien toch blijven leven nadat ze grens met Servië overgestoken was

Penka is nog steeds niet helemaal veilig.
RV Penka is nog steeds niet helemaal veilig.
De Bulgaarse koe Penka ontsnapt mogelijk toch aan haar doodsvonnis door gunstige tests bij de veterinaire autoriteiten. Normaal had ze geslacht moeten worden omdat ze tijdens het grazen onbewust een uitje naar buurland Servië maakte en zo de buitengrens van de Europese Unie overstak.

"Op dit moment zijn de laboratoriumanalyses gunstig", klinkt het in een persbericht van het Bulgaarse agentschap voor de Voedselveiligheid. "De finale resultaten zullen maandag gekend zijn. Het dier blijft ondertussen in quarantaine."

Bulgaren bezorgd
Penka raakte midden mei van de rest van haar kudde verwijderd zonder dat haar baas Iwan Haralampiew iets in de smiezen kreeg. Bij haar uitje stak ze de grens naar niet-EU-lidstaat Servië over. De koe is intussen terug op stal in Bulgarije, maar de excursie naar het buurland zou volgens de wetgeving haar doodvonnis moeten worden. Een rund terugbrengen naar EU-grondgebied is verboden.

Vele Bulgaren vinden het onrechtvaardig dat een gezonde koe zou moeten sterven. "We gaan zien of er een uitzondering kan gemaakt worden", verklaarde de Bulgaarse landbouwminister Rumen Porosjanov in de marge van een informele bijeenkomst met zijn Europese collega's in Sofia. Volgens de minister is de Bulgaarse bevolking "heel bezorgd" over de zaak. 

Online petitie
Het lot van Penka is ook opgepikt door de Britse tabloids. Die zien in het verhaal het zoveelste bewijs dat de Europese Unie niet deugt en het gras groener is aan de overkant.

De eigenaar van de koe heeft een oproep gedaan om het dier te redden. Meer dan 25.000 mensen tekenden een online petitie die aan de Europese instellingen gericht werd. Ex-Beatle Paul McCartney nam het ook al op voor de koe en gebruikte op sociale netwerken de hashtag #SavePenka.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • joanna van den bergh

  wat een onzin!!!

 • daniel d'hulst

  Dit is er weer echt over, precies of een koe kan lezen, laat staan spion zijn

 • Heidi Werbrouck

  Als zelfs een koe het al doorheeft

 • YVES DE GROOTE

  Die arme koe. Illegalen hebben het gemakkelijker om de EUbinnen te komen.