Brusselse handelaar sluit 'geldvermenigvuldigers' op

UNKNOWN

Een Brusselse handelaar heeft gisteren twee mannen die hem probeerden op te lichten, opgesloten in de kelder van zijn winkel tot de politie ter plaatse kwam. De twee oplichters, Afrikanen, probeerden hun slachtoffer ervan te overtuigen dat ze een briefje van vijftig euro konden vermenigvuldigen maar de handelaar trapte daar niet in. Het duo is ter beschikking gesteld van het Brusselse parket.

Demonstratie
De twee Afrikanen hadden de handelaar in zijn winkel aan de Blaesstraat opgezocht en hadden een verhaal opgehangen over hoe ze geldbiljetten konden vermenigvuldigen. De handelaar nam ze mee naar de kelder om een demonstratie te krijgen. Eenmaal beneden gaf hij hen een biljet van vijftig euro. De twee mannen legden het biljet in een emmer, brachten er een rode vloeistof op aan en wikkelden het met twee grijze papiertjes in aluminiumpapier. Daar wreven ze vervolgens over met een wattenprop en kondigden tenslotte aan dat er tien minuten moest gewacht worden.

Niet onder de indruk
De handelaar, die allerminst onder de indruk was van het procédé, maakte van de wachttijd gebruik om het duo achter te laten en op te sluiten in de kelder en verwittigde de politie. Die kwam snel ter plaatse om de twee Afrikanen op te pakken. De rode vloeistof die ze bij hadden, bleek een vorm van mercurochroom. De twee Afrikanen, uit Kameroen en de Centraal-Afrikaanse Republiek, waren al gekend bij de gerechtelijke overheden. (belga/eb)