Broer Andy Kaufman: "ik ben slachtoffer hoax"

Andy Kaufman in 'Taxi'
anp Andy Kaufman in 'Taxi'
De broer van Andy Kaufman gelooft dat hij het slachtoffer is van een hoax. Michael Kaufman vertelde het publiek in een comedyclub maandag dat de in 1984 overleden komiek nog leeft. Ook introduceerde hij een vrouw die claimde Andy's dochter te zijn. Maar nu begint Michael te geloven dat hij in de maling wordt genomen.

De vrouw blijkt een 23-jarige actrice te zijn, die volgens The Smoking Gun werd ingehuurd door Michael. Dit ontkent Michael, maar hij trekt haar verhaal wel in twijfel. "Ik geloof dat ik slachtoffer ben van de hoax", zegt hij in een interview met CNN. "Ik geloof niet dat ze dit alleen doet."

Hij is niet boos, zegt hij. "Ik ben het nog steeds aan het verwerken. Ik heb mezelf nooit te enthousiast laten worden. Ik was van het begin af aan een beetje sceptisch."

Brief
De reden dat Michael het verhaal van de vrouw geloofde, is een brief die hij in 1999 kreeg, waarin Andy hem schrijft dat hij nog leeft en een dochter heeft. De komiek zou zijn eigen dood in scène hebben gezet, omdat hij de roem beu was. Ook verzocht hij Michael in de brief dit aan niemand te vertellen totdat hun vader zou overlijden. Dat is afgelopen zomer gebeurd. "Ik was overtuigd door wat er 14 jaar geleden is gebeurd. Nu begin ik zelfs daaraan te twijfelen."

Andy Kaufman overleed in 1984 aan longkanker. Hij was toen 35 jaar en zou nu 64 jaar zijn. In 1999 kroop Jim Carrey in de huid van de komiek voor de film 'Man On The Moon'. In 2004 dook er een persbericht op waarin Andy bekendmaakte dat hij nog in leven was. Dat bleek later een hoax te zijn.