Britten houden hun 800 jaar oude traditie in ere: Queen Elizabeth laat haar zwanen tellen

EPA
Koningin Elizabeth weet eind deze week hoeveel zwanen er in de rivier de Theems (Thames) zwemmen. Vandaag is er begonnen met het tellen van de dieren tijdens de traditionele Swan Upping. Tijdens deze achthonderd jaar oude traditie worden jaarlijks alle koninklijke zwanen geteld, gemeten en medisch onderzocht.

De ceremonie dateert uit de 12e eeuw. Toen claimde de Engelse kroon voor het eerst het eigendomsrecht van alle zwanen met lange gebogen nekken, oranje snavels en witte veren. In die tijd werden ze beschouwd als een delicatesse die werd geserveerd op banketten.

"Tegenwoordig heeft het niets te maken met het eten van zwanen, het draait allemaal om natuurbehoud en educatie", vertelde David Barber. Hij is al 26 jaar de officiële zwanenteller van het Britse hof.

Gilden

Twee uit de middeleeuwse gilden voortkomende verenigingen, die van de wijnhandelaren (Vintners) en de ververs (Dyers), nemen ook deel aan het tellen. Beide ringen de zwanen waarop deze 'livery companies' recht hebben. De wijnhandelaren kregen rond 1472 het recht zwanen te hebben en de ververs kort daarna.
Overigens laat de Queen zich zelden zien tijdens de teldagen. Alleen in 2009 nam ze een kijkje. De telling duurt tot en met vrijdag.

David Barber aan het werk. Hij is al 26 jaar de officiële zwanenteller van de Britse royals.
AFP David Barber aan het werk. Hij is al 26 jaar de officiële zwanenteller van de Britse royals.
David Barber.
AFP David Barber.
EPA
EPA
EPA
AFP
EPA7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Loesje Vranken

  Waar houden die hun toch mee bezig ?? Denkelijk is de tijd er dus echt blijven stilstaan !!

 • Gaston FOUBERT

  Haha Patrick, triestig natuurlijk dat burgers maanden moeten wachten voor een operatie, maar je kan ze toch niet laten opereren door een dierenarts, of toch?

 • patrick morel

  Ondertussen gaat de NHS failliet en moeten burgers maanden wachten vooraleer ze een operatie kunnen ondergaan.

 • raf janssens

  mooie traditie en die word tenminste in ere gehouden .ook gezond bezig voor de dieren zelf .

 • Frank Joos

  En, hoeveel zijn er. 15 ?