Britse politica krijgt celstraf omdat ze liegt

Fiona Onasanya (R).
AP Fiona Onasanya (R).
In Groot-Brittannië is voor het eerst in bijna 30 jaar een gevangenisstraf opgelegd aan een parlementariër. Politica Fiona Onasanya (35) loog tegen de politie en werd daarom nu veroordeeld tot een celstraf van drie maanden.

Onasanya had geprobeerd de politie te misleiden om onder een verkeersboete uit te komen. Ze was niet alleen geflitst, maar was intussen ook nog met haar telefoon bezig. De politica beweerde echter dat iemand anders achter het stuur zat en kreeg bijval van haar broer. Die kreeg 10 maanden cel voor het dwarsbomen van het onderzoek.

Volgens de BBC is het sinds 1991 niet meer voorgekomen dat een parlementariër de gevangenis ingaat. Politicus Terry Fields moest destijds 60 dagen achter de tralies omdat hij zijn belastingen niet betaald had. Onasanya is inmiddels aan de kant geschoven door haar Labourpartij, maar zijzelf heeft haar parlementszetel nog niet opgegeven.
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • aaron lammens

  Die regel zou hier niet kunnen bestaan want dan zitten we zonder ministers

 • jean-pierre rejek

  Dat zijn we gewoon hier dat ze leugens vertellen en veel beloven hé.

 • pierre De Smet

  Oei , hier is er geen ene die niet liegt allemaal den bak in ?

 • piet devlieger

  Indien je in België elke politicus die liegt in de bak zou steken dan zouden de gevangenissen voller zijn en zou het parlement & co de totale absolute leegte uitstralen.

 • Denis Stock

  Zou hier wat zijn, parlement zou leeg zijn, ... geen politieker meer, en dan?