Brandwonden door giftige zetel

Meubelwinkels in Groot-Brittannië moeten een miljoenenclaim uitbetalen aan 2000 Britten die chemische brandwonden opliepen van hun Chinees-lederen zetel. Een winkelketen weigert volgens de BBC slachtoffers een schadevergoeding te geven.

De slachtoffers ontvangen ieder zo'n 9000 pond (ruim 10.000 euro) van de winkels. Deze hebben inmiddels hun excuses aangeboden in de zaak. De 'giftige' zetel veroorzaakt een chemische reactie wanneer de stof met blote huid in aanraking komt.

Wakker van de pijn
Volgens lerares Jo Hill (34) uit Torpoint (Cornwall) kreeg ze door de vervloekte zetel eerst uitslag over haar hele lichaam en later ook zware pijn en brandwonden. Maandenlang ging ze van de ene dokter naar het andere ziekenhuis, maar niemand vond de oorzaak van de aandoening. "Als ik 's avonds tv had gekeken, werd ik steevast in het holst van de nacht wakker van de pijn. Het was alsof mijn huid in brand stond. De enige manier om het te stoppen, was een ijskoude douche. Pas toen ik ontdekte dat het door die zetel was, heb ik die uit de woonkamer gehaald en na een week was de pijn al bijna weg." (hlnsydney/kh)