Blote blauwe massa poseert voor kunstfotograaf

afp
Je verzamelt een massa vrijwilligers, je laat ze uit de kleren gaan en je neemt er foto's van. Dit is het handelsmerk van de Amerikaanse beeldend kunstenaar Spencer Tunick. Vandaag deed de man zijn ding in de Engelse havenstad Kingston upon Hull voor zijn installatie met de titel 'Sea of Hull'. Voor de gelegenheid hulde hij zijn naakte figuranten in vijftig tinten blauw.

Vanaf 1992 maakt Tunick al installaties van grote aantallen naakten in de natuur en locaties in grote steden als New York, Melbourne, Londen en São Paulo. Tunicks beelden worden abstract door de grote concentratie naakte mensen. Op 6 mei 2007 fotografeerde hij een recordaantal van 18.000 deelnemers op het Plein van de Grondwet in Mexico-Stad.

Driemaal in België
Spencer Tunick realiseerde al drie projecten in ons land, tweemaal in Brugge en eenmaal in het Vlaams-Brabantse Gaasbeek. In het kader van het Brugse cultuurfestival Corpus 05 in 2005 poseerden 350 naakte mannen en 350 naakte vrouwen in de Brugse Stadsschouwburg en werd een processie van 2000 naakte mensen gehouden doorheen de Vlamingstraat en over de Grote Markt. Voor het tweede project in Brugge overgoot Tunick in 2006, naar aanleiding van het chocoladefestival Choco-Laté, een zeventigtal naakte mannen met witte chocolade in het Concertgebouw.

Op het Kasteel van Gaasbeek deden 9 juli 2011 zo'n 800 mensen mee als figurant voor een tentoonstelling met de naam 'Sleeping Beauties'.

Kunstenaar Spencer Tunick.
ap Kunstenaar Spencer Tunick.
reuters
REUTERS
AFP
ap
afp