Blikjes opnieuw toegelaten op Canadees Prince Edward Island

UNKNOWN

Een blikje frisdrank of bier drinken is niet langer een misdrijf op Prince Edward Island. De regering van het eiland heeft vandaag komaf gemaakt met een verbod op het gebruik van blikjes. Dat verbod, een unicum in Noord-Amerika, bestond al jaren op Prince Edward Island, de kleinste provincie van Canada.

Fabriek
In de Canadese provincie mocht de voorbije 24 jaar geen frisdrank in blik verkocht worden. Bier in blik was al 35 jaar lang verboden. Drank werd alleen in glazen flessen verkocht, want ook op plastic flessen rust een verbod. De maatregelen werden ingevoerd om de werkgelegenheid in een plaatselijke fabriek waar drank gebotteld wordt, te verzekeren en om het milieu te sparen. Door de druk van de eilandbewoners heeft de nieuwe liberale regering van het eiland toch beslist om het verbod op te heffen.

Stormloop
In de winkels van het eiland was het een ware stormloop. Een lokaal radiostation had voor de gelegenheid zelfs een groot feest georganiseerd in de straten van de hoofdstad Charlottetown. De minister van Leefmilieu van de provincie kreeg op dat feest de eer om het eerste blikje te openen. Maar niet iedereen vond dat er reden was om te feesten. "Hij zou zich moeten schamen", zei Sharon Labchuk, hoofd van de groene partij, over de minister van Leefmilieu. "Het is een trieste dag voor het milieu van Prince Edward Island", verklaarde hij. (belga/bf)