Blanke vrouw vermomde zich jarenlang als zwarte activiste

Twitter
Een plaatselijke voorzitter van de burgerrechtenbeweging NAACP, die zich inzet voor het welzijn van niet-blanke Amerikanen, blijkt zelf helemaal niet van Afro-Amerikaanse afkomst te zijn. Ze vermomde zich jarenlang als gekleurde vrouw met een afrokapsel en valse huidskleur. Haar geboortecertificaat verraadt echter dat de vrouw feitelijk blank is.

Rachel Dolezal is het hart van de Afro-Amerikaanse gemeenschap in Oregon, een westelijke staat in de VS. Ze is daar al jaren voorzitster van de burgerrechtenbeweging NAACP die "de situatie voor gekleurde mensen in Amerika verbetert en discriminatie op basis van geslacht wil wegwerken", zo staat te lezen op hun website. Daarnaast is ze ook professor Afrikaanse Studies aan de Universiteit van Washington.

Haar hele leven blijkt echter een gigantische leugen te zijn. Haar ouders, waar ze al meer dan 20 jaar van vervreemd is, maakten gisteren bekend dat Rachel blank is, van Tsjechische, Zweedse en Duitse afkomst, en dus helemaal geen Afro-Amerikaanse roots heeft. Haar ouders zeggen niet te weten wat haar bezielde om zich voor te doen als gekleurde Amerikaanse vrouw.

Jeugdfoto
Op de website van NAACP is ze te zien naast een donkere man, waarvan ze steeds beweerde dat het haar vader was. Haar jeugdfoto's brengen echter een andere waarheid aan het licht. Daarop staat ze als blond en blank meisje aan de zijde van haar echte ouders, ook blanke mensen. Hoe ze precies haar transformatie tot Afro-Amerikaanse onderging is onduidelijk, maar feit is dat ze vandaag door het leven gaat met een donkere huid en een afrokapsel.

Bedreigingen
De vrouw deed de afgelopen jaren aangifte van acht gevallen van discriminatie tegen haar. Zo zou ze een pakket met dreigbrieven hebben ontvangen, maar volgens de plaatselijke zender KXLY heeft ze die mogelijk zelf in de brievenbus gedaan. De politie en de gemeente onderzoeken de zaak.

Rachel Dolezal aan de zijde van haar vermeende vader.
Facebook NAACP Rachel Dolezal aan de zijde van haar vermeende vader.
Zo ziet Rachel (rechts) er vandaag uit.
Facebook NAACP Zo ziet Rachel (rechts) er vandaag uit.