Beroepsverleider wurgt vrouw op wie hij verliefd werd

In Japan is een omstreden professionele verleidingsdienst zwaar in opspraak gekomen na een moordzaak. Een beroepsverleider (wakaresaseya in het Japans) krijgt de opdracht om een man of vrouw te verleiden om zo een scheiding uit te lokken. In dit geval liep het helemaal fout, toen de verleider (zelf een getrouwde vader) heel onprofessioneel verliefd werd op een vrouw. Na een ruzie wurgde hij haar. De moorddadige beroepsverleider werd gisteren veroordeeld tot 17 jaar cel. De job van wakaresaseya ligt dan ook meer dan ooit onder vuur. Dat meldt The Times.

Een wakaresaseya werkt voor een 'verleidingsbedrijf' en wordt ingehuurd om een huwelijk kapot te maken. De man die een wakaresaseya inhuurt, betaalt hem om zijn vrouw tot ontrouw te verleiden en vervolgens te laten betrappen. Of andersom. Als de inhuurder dan genoeg bewijzen verzameld heeft, kan hij een gunstige scheiding forceren. Het systeem wordt oogluikend toegestaan in Japan en is verbazend populair.

Ouders
Er zijn ook nog enkele varianten. Zo kan een bedrogen echtgenote de minnares van haar man laten verleiden door zo'n beroepsverleider. Ook ouders die het niet eens zijn met de keuze voor een aanstaande van hun zoon of dochter schakelen de bureaus in. De kandidaat echtgenoot/echtgenote wordt verleid, waardoor het huwelijk kan afgeblazen worden.

Modellen
Een eerste consultatie kost zo'n 60 euro, maar de rekening kan fors oplopen voor alle uren en onkosten die de wakaresaseya maken. De bedrijven van professionele verleiders pakken uit met  veelzeggende namen als 'Lady's Secret Service' en 'Office Shadow'. Ze maken vaak gebruik van modellen of acteurs. Mannen van middelbare leeftijd zijn de makkelijkste slachtoffers voor jonge vrouwelijke verleidsters, zo leert de ervaring.

Kaastaart
De kritiek op deze bedrijfstak is immens na de uitspraak van een rechter, die een beroepsverleider veroordeelde tot 17 jaar gevangenisstraf. Zijn opdracht was helemaal uit de hand gelopen. Een man wilde van zijn vrouw af omdat hun huwelijk op een dood spoor zat en huurde de wakaresaseya in. De man ontmoette de vrouw 'toevallig' in de supermarkt en had succes met de openingszin "Weet u een adres waar ik goede kaastaart kan kopen?".

Foto
Binnen de kortste keren boekten de twee een hotelkamer in één van die typische Japanse liefdeshotels. De man repte uiteraard met geen woord over zijn eigen huwelijk en caderschap. Een collega van de beroepsverleider legde één van de seksontmoetingen vast op de gevoelige plaat en de echtgenoot gebruikte de foto als bewijs bij de aanvraag voor een scheiding. Die was snel in kannen en kruiken.

Vrouw wilde breuk
Einde verhaal, dacht iedereen, maar niets was minder waar. De wakaresaseya werd verliefd op zijn prooi en het koppel begon een heimelijke relatie. Het liep fataal af, toen de vrouw de relatie wilde beëindigen. Dat pikte de verleider niet. Hij vergat zijn professionele opdracht helemaal en wurgde de vrouw. Hij mag nu jaren gaan brommen. (hlnsydney/kh)