Belgische verzamelaar heeft 5.500 euro veil voor een van eerste rekenmachines

De rekenmachine - type 'T1865B' - is met zijn zestig centimeter lengte, achttien centimeter hoogte en zes centimeter breedte bijna even groot als een klein bureau.
RV De rekenmachine - type 'T1865B' - is met zijn zestig centimeter lengte, achttien centimeter hoogte en zes centimeter breedte bijna even groot als een klein bureau.
Een van de eerste rekenmachines uit de geschiedenis is vandaag op een veiling in Brussel verkocht voor 5.500 euro. Koper is een Belgische verzamelaar van dit soort stukken. De rekenmachine is 130 jaar oud. Er zijn ooit maar 5.500 stuks van in de handel gebracht, meldt het Brusselse veilinghuis Arenberg Auction.

In België is volgens Arenberg Auctions slechts één ander exemplaar bekend, in een collectie van de Franstalige Brusselse universiteit ULB. 

Het toestel komt uit de collectie van een privéverzamelaar en dook onlangs op. De rekenmachine uit 1886 is 60 centimeter lang, 18 centimeter hoog en 6 centimeter breed. 

"Dit is de eerste, succesvolle mechanische rekenmachine die kon optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en zelfs delen. Het originele ontwerp dateert al uit 1821, maar uitvinder Charles de Colmar spendeerde maar liefst dertig jaar om het ontwerp te perfectioneren", zegt Henri Godts van Arenberg Auctions. 

Het apparaat kan via een systeem van hendels, cilinders en tandwielen berekeningen maken tot zestien cijfers.

RV2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gino Denil

    Soms heb je van die verzamelaars die niet goed kunnen rekenen. Die machine moet hem daar bij helpen.

  • Marco Latent

    Die verzamelaar was bij het afkloppen eventjes de gelukkigste mens van de wereld.